Seizmolog upozorava: ‘Ovaj je potres možda utjecao i na rasjed u Zagrebu koji je u graničnom stanju pucanja’

Facebook

Seizmolog Snježan Prevolnik navodi kako je moguće da se dogodi novi jači potres na području Petrinje kao i da je ovaj potres možda utjecao na rasjed na zagrebačkom području koji je na graničnom stanju pucanja.

Objašnjava da tlo i dalje podrhtava jer je to uobičajena situacija kad se dogodi snažan potres. Dodaje da se situacija zasad razvija u smjeru da će prvi i najsnažniji potres od jutros vjerojatno i ostati najsnažniji u seriji.

“Podrhtavanja nakon snažnog potresa su normalna, no građani su uvijek u strahu od mogućih jačih naknadnih podrhtavanja”, rekao je za Novu TV.

Dalje objašnjava kako je uzrok tome afrička tektonska ploča koja gibajući se na sjever čini pritisak na euroazijsku ploču, a dio te ploče smo i mi. Najizraženija aktivnost je upravo na kontaktu tih dviju ploča, to je na području jadranske obale.



“Ali ovaj potres se dogodio unutar tektonske ploče, jer se jedan dio te napetosti prenosi i unutar tektonskih ploča”.

Naknadna su podrhtavanja, kako navodi, rezultat uspostave nove tektonske ravnoteže. “Dogodilo se preopterećenje na rasjedu te je ono opteretilo i susjedne rasjede pa zato sad imamo sva naknadna podrhtavanja”.

Ističe kako je potres u Zagrebu bio osam puta jači od ovoga na području Petrinje i Siska.

Komentari