Seizmolog: ‘Sigurno će biti još potresa, naknadna aktivnost trajat još godinu dana’

Potres Sisak/Edina Zuko/PIXSELL

Seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu komentirao je novi potres rekavši kako ovaj potres nije dio iste serije kao onaj zagrebački od 22. ožujka jer je riječ o drugom epicentralnom području.

Naglasio je da se radi o preliminarnim podacima te da su analize u tijeku. Dodao je kako će na tom području sigurno biti još potresa.

“Sigurno će ih biti, nakon svakog takvog potresa će sigurno još godinu dana trajati naknadna aktivnost. Kao što je bilo u Zagrebu, to su vrlo slični potresi”, rekao je za HRT.

Istaknuo je da je područje Pokupskog, mjesta koje se nalazi blizu Petrinje, pogodio veliki potres 1909. godine magnitude 6,0 te je nakon kojeg je slavni hrvatski geofizičar Andrija Mohorovičić ostvario svoje veliko otkriće.



Dodao je kako je zanimljivo da se taj veliki potres dogodio tri godine nakon velikog potresa u Zagrebu. Od potresa 22. ožujka do danas zabilježeno je oko 2400 potresa, kako navodi.

Prvi potres jačine 5,2 pogodio je sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, kod Petrinje, u 6.28 sati, a drugi jačine 5,0 pogodio je područje između Zagreba i Siska u 7.49.

Komentari