Seizmolog otkriva gdje su mogući najjači potresi u Hrvatskoj

screenshot

Seizmolog Krešimir Kuk komentirao je potresnu aktivnost u Hrvatskoj i globalno rekavši kako su ljudi postali osjetljivi na potrese s obzirom na događaje na Banovini i u Zagrebu pa pojačano prate globalnu situaciju. 

“Činjenica je kako je globalno malo pojačana potresna aktivnost, ali to se uvijek tako događa”, rekao je u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska. 

Na konstataciju kako je otprilike izračunato da je najveći mogući potres kod nas onaj od 7 stupnjeva po Richteru, i to na području Dalmacije, potvrdio je kako to vrijedi za područje južnog priobalja, područje Dubrovnika.

“Cijela južna Dalmacija je seizmički najugroženija, dodao je. Tamo su mogući najjači potresi na našim prostorima”.



Dalje navodi da kod nas nije moguće aktiviranje vulkana pomicanjem tektonskih ploča jer nismo na izravnom kontaktu tektonskih ploča “i to je dobro i zato nisu najjači potresi kod nas”.

Objasnio je da su tektonske ploče ogromne strukturne jedinice, a na području Zemlje ih je šest ili sedam najvećih i još puno manjih.

“Zbog procesa u unutrašnjosti zemlje te se ploče pomiču i stalno međudjeluju, dolazi do sila između njih. Sile tvore napetosti, napetosti akumuliraju energiju i onda kad se ta energija oslobodi to nam se onda valovima širi. To je zapravo potres”.

Na pitanje je li pravo vrijeme za obnovu, s obzirom na stalna podrhtavanja tla, rekao je da je to jako teško pitanje. “Ja ne znam odgovor na to niti to znaju seizmolozi. Koliko su izravno ugroženi radnici koji tamo rade, to je nešto što treba procijeniti širi krug ljudi. Generalno rečeno treba, mora se započeti s obnovom”, zaključio je.

Dodao je da seizmička aktivnost slabi. “Ona će dakako još trajati mjesecima, ali jači potresi nisu više toliko česti i to treba imati u vidu”.

Dosta instrumenata smo rasporedili, kako objašnjava, na petrinjsko područje i još dugo vremena će bilježiti potrese koje samo instrumenti osjete. “To je puno značajnih podataka koji će se koristiti u desecima sljedećih godina i dat će bitne rezultate”.

O fenomenu pojavljivanja rupa rekao je kako je riječ o geološkim pojavama potpomognutima gibanjima tla, a povezane su sa sastavom tla i djelovanjem podzemnih voda.

Komentari