Šegoti i Kožiću ponovo odbijen zahtjev za udomiteljstvom

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovo je srednom siječnja odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji su podnijeli životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić i tako zanemario stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019.

Mladen Kožić će se, zajedno s partnerom, žaliti na ovo neočekivano rješenje s još neočekivanijim obrazloženjem. U njemu, naime, doslovce piše da “ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”, piše dnevnik.

Šegota i Kožić su se 2017. prijavili nadležnom Centru sa željom da budu udomitelji. Centar je započeo proceduru, partneri su prošli propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija za udomitelje i dobivanje licence. Umjesto toga Centar ih je obavijestio da “ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu”, a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji.

Žalili su se Minstarstvu, koje je potvrdilo odluku Centra a zatim su pokrenuli i upravni postupak. Krajem prosinca Upravni je sud donio presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vraća na ponovni postupak.



Zašto je Centar ponovo donio isto rješenje kao da presude opet nema Jutarnjem nije odgovoreno jer “CZSS Zagreb u konkretnom slučaju ne može iznositi detalje o tijeku postupka zbog čuvanja službene i profesionalne tajne, te poštivanja načela tajnosti i zaštite osobni podataka i poštivanja privatnosti”.

Komentar nisu mogli dati ni u nadležnom ministarstvu: “Ne samo da ne možemo komentirati rješenje Centra nego nismo upoznati ni s činjenicom da je novo rješenje doneseno”, rekli su Jutarnjem listu u ministarstvu.

Šegota i Kožić sada ponovno trebaju proći istu proceduru, a upravo je Ministarstvo demografije drugostupanjsko tijelo kojemu će uložiti žalbu.”Ako žalba ne bude uvažena, ponovno ćemo ići na Upravni sud i tražiti da sud samostalno donese odluku a ne da vraća postupak na početak”, rekla je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Šegotu i Kožića, prenosi Jutarnji list.

Komentari