Šefovi HP-a potrošili 300.000 kuna na najam novih automobila iako na raspolaganju imaju tri luksuzna vozila

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik Uprave Ivan Čulo i članovi tog tijela Hrvoje Parlov i Mate Mišetić u prvih devet mjeseci ove godine potrošili su oko 300 tisuća kuna na najam automobila, usprkos tome što Hrvatska pošta raspolaže i potpuno novim službenim automobilima.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte (HP) Ivan Čulo i članovi tog tijela Hrvoje Parlov i Mate Mišetić na raspolaganju imaju tri luksuzna i gotovo potpuno nova službena automobila, no unatoč tome troše značajna sredstva za najam dodatnih sličnih limuzina. Samo u prvih devet mjeseci ove godine u tu namjenu utrošeno je oko 300 tisuća kuna – otkrio je za Nacional izvor iz same Hrvatske pošte. Njegove tvrdnje potkrjepljuje službena HP-ova evidencija vozila koja su koristili Čulo, Parlov i Mišetić, a u kojoj su popisani automobili najviše klase marke Audi, Passat, Mercedes i Škoda. Oni su u različitim kraćim ili duljim periodima bili unajmljivani od rent-a-car agencija i premda se – u odnosu na ukupne prihode i novac kojim ova tvrtka raspolaže – ne radi o značajnim financijskim sredstvima, ovaj primjer ilustrira odnos prema javnim resursima.

Sugovornik iz Hrvatske pošte iznosi ozbiljne indicije da se dodatni luksuzni automobili često unajmljuju “iz različitih neobičnih razloga – od neuobičajenih prohtjeva, preko opravdanja o nedostacima na već unajmljenim vozilima, do navodnog ustupanja na korištenje drugim osobama”.

“Tri automobila zadužena su za redovite potrebe ovih trojice članova Uprave dugoročnim ugovorom o rent-a-caru, a dodatni se koriste ‘preko toga’ i najčešće iz čiste obijesti ili želje za demonstracijom luksuza. Ta praksa se na različite načine pokušava prikriti, no u službenoj evidenciji Hrvatske pošte u ovom trenutku vodi se čak trinaest automobila koja su njih trojica koristili u određenom periodu. Tri ‘redovna’ i deset dodatnih”, pojasnio je izvor iz Hrvatske pošte. On tvrdi da četvrti član uprave te tvrtke Josip Udiljak, imenovan naknadno, dosad nije imao praksu korištenja te vrste povlastice mimo svog službenog automobila. Ili barem to nije evidentirano.



Iz službene evidencije je vidljivo je da je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo koncem rujna ove godine na korištenje dobio potpuno nov automobil, označen samo kao ‘Volkswagen’, s dizelskim motorom, proizveden 2020. godine i s registarskim oznakama ZG 9175-HU. Prethodno ih je koristio barem četiri, i to sve redom Audije – dva proizvedena 2016. godine (DA 104-EN i ČK 165-HC) i dva iz 2019. godine (ZG 3947-HE i ZG 7415-HN). Na službenom kontu HP-a u periodu od 1. siječnja do 30. rujna na toj stavci vidljiv je trošak nešto manji od 1,3 milijuna, no to se odnosi i na trošak garaža, parkinga i slično. Unajmljena službena vozila koja se vode na ‘ured uprave’ ili ‘upravu društva’ stajala su nešto više od 300 tisuća kuna. Član Uprave HP-a Mate Mišetić u ovom trenutku ima zadužen Passat proizveden 2018. godine, s registarskim oznakama ZG 4619-GS, koji je već u prvim mjesecima korištenja imao prometnu nesreću i poslan je na popravak. U službenim napomenama stoji da je ‘od 4. lipnja 2018. do 4. prosinca 2019. godine to vozilo zamijenjeno vozilom registracije DA 530-EK zbog prometne’ te je ‘privremeno prebačeno u neaktivno do popravka’. Stoji i napomena ‘ugovor 6 mjeseci’, što je vjerojatno interna oznaka metode nabave automobila, budući da je Hrvatska pošta koristila metode izbjegavanja javnih natječaja.

U prethodnom razdoblju Mišetić je vozio još dvije limuzine – Passat iz 2017. godine (ČK 658-HM) i Škodu Kodiaq iz 2019. godine (ČK 832-IB). Taj posljednji automobil na nekoliko dana koristio je i treći član Uprave Hrvoje Parlov, na čije se ime u evidenciji – pored ‘redovnog’ Passata iz 2018. godine (ZG 4618-GS) – vode još čak četiri automobila: Audi proizveden 2015. godine (ZG 8915-FP) , Passat iz 2017. (ČK 546-HM), Mercedes iz 2018. godine (DA 551-EO) i Passat iz 2019. godine (DA 372-GC). U pravilu ih je koristio u proljetnim ili ljetnim mjesecima i na period od dva do tri tjedna s jednim izuzetkom, kada je rent-a-car automobil kod njega proveo oko dva mjeseca. U nekim slučajevima u dokumentaciji stoji samo napomena ‘koristio Hrvoje Parlov, član Uprave’, a u drugima se navodi da se radilo o zamjenskim vozilima. Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo u toj tvrtki proveo je gotovo cijeli radni vijek. Rođeni je Bjelovarac, navodno blizak svom sugrađaninu i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, piše Nacional.

Komentari