Šef lokalnog stožera ukazao na nelogičnosti Nacionalnog stožera kod donošenje epidemioloških mjera

facebook

Načelnik Stožera Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić danas je na svom Facebook profilu osvrnuo na Nacionalni stožer i mjere koje je donosi za ugostitelje. Boras Madić upozorava kako postoje drugi prostori u kojima se virus puno brže i lakše širi od kafića i restorana. zanimljivom usporedbom.   

“1kg mozga i 4m2 prostora

Od ugostitelja se traži da osiguraju 4 m2 po gostu. Ok može, ali ajmo krenuti redom. Ajmo prvo riješiti epidemiološki puno rizične prostore i moguće covid hotspotove. Na prvom mjestu JAVNI PRIJEVOZ. Tamo ne postoji ta odredba od 4 m2 po putniku, zar ne? A znamo i zašto. Jer bi onda autobusi, tramvaji i ostali mogli prometovati s najviše 30% kapaciteta. A onda bi financijski bila ugrožena trgovačka društva koja su pretežito u 100% vlasništvu gradova i općina. Onih istih koji imenuju načelnike lokalnih stožera koji predlažu mjere i provode nadzor poštivanja mjera. Isto tako u javnom gradskom i prigradskom prijevozu nisam primijetio odredbu o uvođenju covid redara. I zašto onda tražiti sve to od PRIVATNOG sektora, u ovom slučaju ugostitelja ako nisi to isto u stanju provesti i primjeniti u JAVNOM sektoru? A složiti ćemo se da su JAVNI gradski i prigradski prijevoz mnogi prisiljeni koristiti, učenici, studenti, radnici, umirovljenici. Svi oni se SVAKODNEVNO gužvaju često natiskani ko sardine bez ikakve socijalne distance. Često i u prisustvu osoba bez maskica. A nigdje covid redara. O sustavu ventilacije u autobusima ili m3 prostora po osobi u odnosu na restorane i kafiće neću ni pisati.

Zato okej 4 m2 u kafiću ako to znači da se korona neće širiti, ali ajmo redom, uredimo JAVNI PRIJEVOZ pa tek onda tražimo od PRIVATNIKA da slijede naš primjer. Nemojmo tražiti da privatnik s dva zaposlena konobara riješava #pandemija kad to očito ne može, ne želi ili nije sposoban neki gradonačelnik s par tisuća zaposlenika i s proračunom od npr. milijardu kuna! Uz to, u kafić nitko ljude neće tjerati da ulaze ako se ne osjećaju sigurno. Ali moja djeca moraju BUSOM u školu svaki dan, kao i mnogi drugi sugrađani”, piše Načelnik Stožera Primorsko-goranske županije.

1kg mozga i 4m2 prostora 🇭🇷🇭🇷Od ugostitelja se traži da osiguraju 4 m2 po gostu 🤷‍♂️. Ok može, ali ajmo krenuti redom….

Gepostet von Marko Boras Mandić am Donnerstag, 15. Oktober 2020

Komentari