Šef HUP-a: Ovog časa nema zakonskih instrumenata koji bi nam dopustiili da bilo koga ucjenjujemo

N1

Glavni direktor HUP-a, Damir Zorić govorio je o potporama poduzetnicima, za koje se najavljuje da bi mogle biti uvjetovane cijepljenjem.

Imaju li potvrde veze s cijepljenjem?

Zorić je za početak govorio o potporama i cijepljenju: “Uvjeti pod kojima će se potpore dobivati ili priča o uvjetima potpuno je zasjenila same potpore, a one su u ovom trenutku još nužne da se dogovore i za srpanj jer postoje tvrtke koje ne mogu sustići po prihodima onu razinu da bi normalno poslovale i dobra je odluka da se s mjerama nastavi i u kolovozu će se isplaćivati potpore za srpanj.

Rečeno je da će se one uvjetovati cijepljenjem. Na sastanku smo dosta dugo raspravljali o svim implikacijama toga i između ostalog kada je predočen cilj koji mi podržavamo, da u Hrvatskoj bude 70% cijepljenih, koji je odličan.”

“Taj cilj je jedino jamstvo da ćemo imati koliko toliko sigurnu jesen, bolje nego druga jamstva, onda smo naprosto računali možemo li mi iz kontingenta onih radnika koji bi se trebali cijepiti, da bi dobili potpore, dobiti onaj broj da sa sadašnjih 40% skočimo na 70%. Elementarna matematika pokazuje da ne možemo.”



Ima li tu ucjene?

Nakon toga, dotaknuo se turizma i državnih službenika: U nekim sektorima poput turizma još više jer su vrlo savjesno pristupili tome. Ostaje nam 50.000, recimo da ih ovako nagovorimo da se cijepe, hoćemo li doći do 70%?”

“Nećemo, nama treba pola milijuna cijepljenih. Prema tome, ono na što mi ukazujemo, pozdravljajući sve te mjere i potpore i napore da se senzibilizira javnost da se cijepe, je da treba proširiti obuhvat onih na koje se mjere odnose. Što je s državnim službenicima? Ok, oni ne primaju potopre, ali su plaćeni od istih tih radnika.”

“Poslodvac, a Vlada je najveći u državi, nema ovog časa zakonskih instrumenata koji bi nam dopustio da bilo koga ucjenjujemo, to nije zakonsko sredstvo. Mi ne smijemo zakon uzimati u svoje ruke, moramo ga provoditi, a zakon mora donijeti zakonodavac.”

Obvezno cijepljenje

Ni Zorić, kao ni ostatak odgovornih ljudi u ovom trenutku, nije preskočio govoriti o obveznom cijepljenju: “Vijeće Europe ni europska tijela nisu sklona tome da se nešto propisuje kao obveza. Ali skoni su propisima, ako se netko ne želi cijepiti možda može ostati u samoizolaciji doma.”

“Tako nam je rečeno da moramo nositi maske, zatim je rečeno da se ne može raditi zbog epidemiolških razloga. Zbog epidemioloških razloga se može reći i da se ne može dolaziti na javna okupljanja ako nemate potvrdu da ste čisti.”

“Imate koliko veleposlanstava, oni stalno imaju pozive i prijeme, lijepo vas gospodin i gospođa ekselencija zovu da proslavimo to i to, ali dolje je zvjezdica da je ulazak moguć samo uz covid potvrdu. Tko želi otići na finale u nedjelju u Lonodu, da igra Hrvatska letjelo bi 30.000 ljudi, lijepo piše da je potrebna potvrda”, piše N1.

Komentari