Šef HRZ: Ako zbog silovanja rješenja za avione moram udovicama na vrata, to neću

Matija Djanjesic / CROPIX

Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec i Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva komentirali su kakvo je stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec kaže da je istraga u punom jeku i da su otvorili suradnju s američkom kopnenom vojskom i njihovim laboratorijem koji bi trebao pomoći oko izvlačenja podataka iz flight data recordera. Istaknuo je da je tzv. brišući let bio planiran i za posadu to nije bilo nešto na što oni nisu naviknuti i za to su bili uvježbani.

Obuka traje godinu i pol dana

Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuo je da je još teško reći što bi mogao biti uzrok nesreće. “Sve zavisi od situacije u kojoj se nalazite, letite li na većoj visini imate više vremena za reakciju”, pojasnio je samo jednu od mogućih situacija u kojima su se piloti mogli naći.

Kada je riječ o stanju u HRZ-u Križanec ističe da niti jedan pilot neće krenuti na zadaću za koju nije osposobljen i utreniran, te da gdje imaju mogućnost povećati sate naleta to i rade. Naveo je tako da je trenutačno pilot borbenog aviona na obuci koja mu traje godinu i pol dana. Da imaju više aviona obuka bi trajala možda šest mjeseci.



Koprivnjak kaže da ne bi stanje u HRZ-u ocijenio lošim. Kada je riječ o 12 borbenih aviona koji su bili na remontu već tada je rečeno da će dostupnost tih aviona biti oko 60 posto i to se tako pokazalo.

“Nesretnom nabavom aviona zrakoplovstvo je dovedeno u nezgodnu situaciju jer se odluka trebala donijeti 2016., a natječaj 2017. i prva grupa pilota je već trebala doći s preobuke s novih aviona i trebala su doći prva dva do četiri nova aviona i krenuti konverzija sa starog tipa na novi. Nesretnom nabavom koja je završila kako je završila izgubilo se dosta vremena i treba sada naći neke alternative”, rekao je.

Sve manje vremena za nabavu borbenih aviona

Križanec kaže da vremena za nabavu borbenih aviona ima, ali ga je sve manje. Ističe da se aktualnim MiG-ovima više ne može produžiti radni vijek. “Odgovorni u državi moraju donijeti odluke, a ono što ja moram napraviti je da tu sposobnost počnem graditi.”

Križanec smatra da nema roka do kojeg bi trebali nabaviti avione. “Možemo ući u procjepe, članica smo NATO-a, ne želim prejudicirati da će to biti tako, ali ako je cijena nekakvih silovanja rješenja da ja odlazim udovicama na vrata, ja to prihvatiti neću”, rekao je i dodao kako misli da su i njegovi nadređeni svjesni da je sve dostižno i samo je pitanje cijene. Ako je cijena neprihvatljiva ne moramo to činiti, zemlja je u miru, možemo polako graditi naše sposobnosti, zaključio je Križanec, a piše N1.

Komentari