Šef HALMED-a otkrio kada se mogu pojaviti eventualne nuspojave cjepiva

Sinisa Tomic, ravnatelj HALMED-a. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako će se pratiti učinkovitost cjepiva protiv COVID-a i kome se javiti u slučaju eventualnih nuspojava, objasnio je ravnatelj Hrvatske agencije za lijekova i medicinske proizvode Siniša Tomić.

Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić objasnio je kako će se točno pratiti učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa koje u subotu stiže u Hrvatsku.

”Bit ćemo povezani sa svim dionicima koji će biti uključeni u cijepljenje. To su prije svega liječnici i zdravstveni djelatnici, sami pacijenti, proizvođač, distributeri i ključne institucije, dakle HALMED i Hrvatski zavod za javno zdravstvo”, rekao je Tomić.

Otkrio je u kojim se slučajevima osobe koje su primile cjepivo trebaju javiti liječniku.



”Trebali bi se javiti u svakom slučaju kada osjete neku nuspojavu koja uključuje bol u mišićima, povišenu temperaturu, bol u zglobovima, povišenu temperaturu. To je sve ono što je opisano u uputama u lijeku, ali svejedno to treba prijaviti”, objašnjava ravnatelj HALMED-a.

Nuspojave najčešće u roku od dva dana

Dodao je da se nuspojave najčešće pojavljuju u roku od dva dana, ali je za očekivati da se pojave i unutar prvih sedam dana, a moguće je da se pojave i tek nakon primanja druge doze cjepiva.

Siniša Tomić je kazao da je u kliničkim ispitivanjima cjepiva bilo vrlo malo reakcija preosjetljivosti.

”Alergijske reakcije su se počele pojavljivati tek kada se nekoliko stotina ljudi počelo cijepiti i u drugim državama i one se pojavljuju iznimno rijetko. U svakom slučaju se trebaju poduzeti mjere minimalnog rizika koje su opisane u uputi o lijeku. Osobe koje su sklone alergijskim reakcijama treba se dodatno promatrati oko 15 do 30 minuta nakon primitka cjepiva”, istaknuo je Tomić.

Komentari