SDSS traži srpski Dnevnik na HTV-u: U Srbiji postoji hrvatska redakcija

Facebook

Na HTV-u su dvije emisije posvećene nacionalnim manjinama, ali u njima se ne priča s pripadnicima nacionalnih manjina, nego o nacionalnim manjinama, rekla je Dragana Jeckov.

Hrvatski državni dužnosnici nerijetko tvrde da bi Hrvati u Srbiji trebali uživati identična prava kao Srbi u Hrvatskoj.

Nedavno je to rekao i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov ozbiljno ga je shvatila, zatražila je da HTV svakodnevno emitira poseban Dnevnik na srpskom jeziku.

Ona je jučer, iznoseći u Saboru stajalište Kluba SDSS-a, izrazila nezadovoljstvo zastupljenošću nacionalnih manjina u programima HTV-a, »televizije koja je dobila neslavnu nagradu najvećeg ovisnika o tužbama kojima nastoji suzbiti kritički govor vlastitih novinara«.



– Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o HRT-u i ugovor potpisan s Vladom obvezuje HTV da proizvodi, suproizvodi i objavljuje programe namijenjene informiranju pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i programe za djecu na jezicima nacionalnih manjina. Ali, podaci su poražavajući. Sve nacionalne manjine su u svim programima HTV-a tijekom 2018. bile zastupljene s jedva jedan posto, godinu dana ranije 0,69 posto.

Na HTV-u su dvije emisije posvećene nacionalnim manjinama, ali u njima se ne priča s pripadnicima nacionalnih manjina, nego o nacionalnim manjinama, rekla je Dragana Jeckov.

Iznijela je pozitivan primjer iz susjedstva koji bi mogao poslužiti kao orijentir vodstvu HTV-a.

– U Srbiji, na Radio-televiziji Vojvodina još je prije 11 godina osnovana manjinska redakcija na hrvatskom jeziku, koju pored glavnog, čine još četiri urednika, četiri novinara, tri suradnika i tri lektora.

Na drugom programu RT Vojvodina, od ponedjeljka do subote, emitira se u 17.45 sati informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku.

Nedjeljom je emisija Izravno, koja govori o aktualnim društvenim i političkim temama, a također i emisija o kulturi Svjetionik, istaknula je Dragana Jeckov.

Dodala je da je »želja i intencija« SDSS-a da na HTV-u, u skladu s reciprocitetom, postoji redakcija na srpskom jeziku, prenosi Novilist.hr 

Komentari