SDP upozorava da nema jasnog plana za održavanje nastave: Predlagali smo hibridni model

Vlado Kos / CROPIX

Klub zastupnika SDP-a upozorio je u četvrtak da četiri dana prije početka školske godine nema jasnog i provedivog plana za održavanje nastave te da će u tom kaosu najviše stradati učenici, roditelji, učitelji i nastavnici jer su izostale pripreme za kvalitetno provođenje nastave.

Domagoj Hajduković upozorio je na brojne izazove u nepripremljenom obrazovnom sustavu, kao probleme za učenike i roditelje koji nisu dobili jasne upute.

“Još je u lipnju trebalo početi pripremati novu školsku godinu, uz osiguravanje svih sigurnosnih mjera zaštite od zaraze Covidom. No, četiri dana prije početka nastave i dalje nema jasnog i provedivog plana za nesmetani početak školske godine. Dok druge zemlje imaju pripremljeno nekoliko verzija početka i održavanja nastave, mi jedino imamo novo povjerenstvo od 23 umne glave”, kazao je Hajduković.

Obrazovnoj vladajućoj politici se ne žuri i uopće ne razumiju da se samo dobrom pripremom može izbjeći kaos u obrazovnom sustavu na početku nove školske godine, ocijenio je Hajduković.



Podsjetio je da je SDP predlagao detaljno razraditi novi hibridni, kombinirani model nastave koji će smanjiti neizvjesnost početka školske godine, ali od toga na kraju nije bilo ništa, a, istaknuo je, najporaznije je što se struka i dalje ignorira.

Smatra i da je nastavnike i učitelje trebalo educirati i pripremiti za zahtjeve nove nastave ako želimo da se provede kvalitetno. “Kako sada stvari stoje, bit ćemo žrtve mijenjanja uputa na dnevnoj ili tjednoj bazi, kao što je to bilo od ožujka do lipnja, a najviše će stradati roditelji, učenici, ali i učitelji, nastavnici i ravnatelji na koje je prebačena sva odgovornost”, naglasio je.

“Ako škole postanu nova žarišta epidemija će se širiti po kućanstvima”

Sabina Glasovac pozvala je Ministarstvo obrazovanja i znanosti da odgovori na brojna pitanja koja nisu razjašnjena te da osigura higijenske i epidemiološke uvjete u svim obrazovnim ustanovama, počevši od osiguravanja dovoljnog broja pomoćno-tehničkog osoblja, prije svega, čistačica, ali i dezinficijensa, maski i vizira.

Ne smije se dogoditi da sredstva potrebna odgojno-obrazovnim ustanovama u osiguravanju epidemioloških uvjeta padnu na trošak učitelja, nastavnika, roditelja i djece, upozorila je.

Od Ministarstva je zatražila i da razmotri opciju testiranja svih djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u prvom tjednu početka nastave kako škole ne bi postala žarišta epidemije, ali i njihov radno-pravni status i u slučajevima kada su pozitivni na Covid, samoizolacije i kada provode nastavu po mješovitom modelu.

Glasovac traži i evaluaciju on-line nastave, koje za prošlu godinu nije bilo, jer je smatra ključnom kao pomoć učiteljima, nastavnicima, ali i učenicima kako bi se izbjegli problemi uočeni u ožujku i travnju.

“Ima vremena da se stvari isprave. Ako škole postanu nova žarišta, to znači da će se epidemija širiti i po kućanstvima, a moramo izbjeći veliki broj zaraženih koji naš sustav ne bi mogao podnijeti”, zaključila je Glasovac.

Sanja Radolović istaknula je da se zalažu za primjenu hibridnog modela u visokoškolskim ustanovama, pri čemu svakom fakultetu treba ostaviti na prosudbu kojem će se modelu prikloniti.

Komentari