SDP TONE U GLIB POBUNA I SVAĐA Hoće li današnja sjednica Glavnog odbora to promijeniti?

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

SDP s novim šefom Grbinom tone sve dublje u glib pobune i svađa. Ono što je s drugima radio Bernardiću, sada se događa i njemu, a oporbu ima, kao prvi predsjednik SDP-a ikad i u klubu zastupnika.

Grbin ne skriva da u Partiji ima problema.

“Mi imamo problema, ali svoje probleme rješavamo, a ne trpamo ih pod tepih. Bolji je kontinuitet problema koji se rješavaju, nego kontinuitet nerješavanja korupcije”, objavio je na Facebooku.

Grbin je naravno okrivio bivšeg predsjednika Davora Bernardića.



 “Ne, ovo nije moj poraz, ovo je pljuska koju su dobili članice i članovi SDP-a”, rekao je Grbin. Možda nije u izbornoj noći čuo poruku svog prethodnika. “I da imaju najmanje onoliko podrške koliko sam ja imao u svom radu”, rekao je tada Bernardić.

Međutim, Bernardić je izjavio da nije vođa pobune.

“Ono na što ja apeliram i upozoravam i na neki način i pozivam je dijalog i zajedništvo. Toga nam izrazito treba danas u SDP-u”, rekao je Bernardić.

Na pitanje hoće li podmetati novom šefu stranke, odgovara:

“Ni u ludilu, dakle, ja ne želim da predsjednik SDP-a, novi predsjednik prolazi ono što sam ja prolazio zadnje 4 godine. Prema tome, ima moju podršku za rad i tako ću se ponašati”, rekao je bivši šef stranke.

Bernardić u subotu ne očekuje buru

“Ja očekujem da Glavni odbor podrži sva kadrovska rješenja predsjednika stranke, jednostavno, sve ostalo drugo ne bi bilo normalno”, uvjeren je.

Da je Bernardić odradio dobar posao tijekom unutarstranačkih izbora misli i politički analitičar Davor Gjenero. 

“Bernardić se povukao na dva mjeseca i ostavio je protivnicima da rade što ih je volja. Ni na koji način nije sudjelovao u unutarstranačkim izborima i nije pokušao opstruirati smjenu vodstva u stranci, a imao je pravo boriti se za svoj politički položaj i za svoju viziju vođenja stranke”, kaže politički analitičar.

No, dodaje i to da ako je Grbin smio opstruirati Bernardićev mandat, kako nema razloga da Bernardić šutke gleda kako Grbin vraća autoritarnu matricu u stranku.

“Isto tako krajnje je bezobrazno što se Bernardiću šalje poruka da bi se trebao povući iz sabora i nekome od Grbinovih osloboditi parlamentarni mandat˝, zaključio je Davor Gjenero za Otvoreno.

Bez drame u SDP-u

O prvoj sjednici novog Predsjedništva SDP-a u utorak navečer, a potom i Kluba zastupnika, koja je prošla prilično neočekivano, Ahmetović ističe da to nije ništa dramatično:

“Kažu iskusniji kolegice i kolege da nije dramatičan, da je to već viđeno više puta. Meni nije bilo napeto. Cijeli se događaj svodio na to da je predsjednik predložio kadrovske promjene koje nisu prihvaćene i onda se postupilo po proceduri, a što se dalje događalo, ne znam jer nisam u Predsjedništvu. Ne vidim posebnu dramu oko svega.”

Dodaje kako smatra da nije Davor Bernardić bio “sjeme razdora”: “Meni je žao da je problem SDP-a bio i ostao neprimjerena komunikacija između članica i članova. Ne bih kvalificirala istup Bernardića kao nekog tko je poveo Klub u glasanju za i protiv, nego kao čovjeka koji je na sjednici Kluba uzeo riječ i sudjelovao u raspravi. Napomenula bih da osim njega i još jednog zastupnika nitko više nije sudjelovao u raspravi pa ne bih gledala to kao ulogu kolovođe. Sa mnom je iskomuniciran prijedlog.”, rekla je Ahmetović.

Konačan sukob SDP-ovaca ostavljen je za sjednicu Glavnog odbora stranke.

Komentari