‘SDP S GRBINOM JE NA IZDISAJU’ Vukušić: Koalicija SDP-a i Možemo ne funkcionira. Možemo će doživjeti sudbinu Živoga zida

Foto: Damir Krajac/Cropix

Koalicija SDP-a i Možemo ne funkcionira, pišu u ponedjeljak hrvatski mediji, dodajući da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin odlučio probleme istresti na razini vodstva dviju stranaka i pokušati presložiti odnose.

Suradnja dviju lijevih stranaka narušena je u Zagrebu, Rijeci, Puli i Primorsko-goranskoj županiji, zapravo svim sredinama u kojima su dobile povjerenje građana, zbog čega je Peđa Grbin odlučio porazgovarati sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i riješiti problem, pišu hrvatski mediji.

Herman Vukušić, psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, smatra da takva koalicija, bez obzira na političke napore Peđe Grbina, nema budućnost.

“Da nešto u toj koaliciji ne štima, moglo se naslutiti, primjerice, i kada je Renato Petek, SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, u objavi na društvenim mrežama izmasakrirao Tomaševićev postupak javne nabave i doslovce ga nazvao lošijim i skupljim od Bandićeva”, govori.



“A što onda dobiva taj zdravi dio SDP-a koji se protivi takvoj neprirodnoj koaliciji, s nesposobnom, nekompetentnom i ideološki zaslijepljenom ekipom? Dobiva poruku da se mora nastaviti. A nastavlja se zato što Grbin ne zna drugačije, a ne samo da ne zna nego smatram da je dobio naputak iz svojega centra moći da ostanu skupa”, dodao je za portal Direktno.

Dobru političku budućnost Vukušić ne prognozira ni platformi Možemo, neovisno o koaliciji s SDP-om.

“Možemo se po posljednjim rejtinzima drastično srušio, za gotovo 40 posto svojega statusa, odnosno s više od 14 posto podrške pali su na 10. Užasan je to pad u politici, koji me i ne čudi s obzirom na to da je Možemo demonstrirao kompletnu nekompetenciju, nesposobnost i ideološku zaslijepljenost. Oni stvaraju ideološki kult, a ne stranku koja je obećala promjene i bolji Zagreb. Oni će doživjeti sudbinu kao što su je doživjeli Laburisti, Orah, Živi zid…”, govori

SDP pak, smatra Vukušić, neće i ne može nestati s političke scene, ali s Peđom Grbinom na čelu nalazi se na izdisaju.

“Sadašnji predsjednik Zoran Milanović SDP je doveo praktički do raspada, a onda je pod vodstvom Davora Bernardića stranka došla na razinu HDZ-a. I onda iznova pad, a sada pod Grbinom nalazi se gotovo ne izdisaju. Ja ne uživam u tome što se događa u toj stranci. Držim se onoga što je govorio prvi predsjednik Franjo Tuđman, da Hrvatskoj trebaju jaka ljevica i jaka desnica. Nama treba jedna moderna socijaldemokratska stranka, SDP kakav je nekada bio, ali bez Peđe Grbina. Bez tih političkih karikatura koje su se samo došlepale u stranku i nisu ostavile nikakav politički trag, osim praznih floskula i neispunjenih obećanja”, zaključio je za portal Direktno.

 

Komentari