SDP protiv rezanja plaća birokratima: Rezanje plaća u javnom sektoru je suludo

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Josip Tica komentirao je ekonomsku krizu u kojoj je Hrvatska.

Kada su u pitanju eventualni parlamentarni izbori u srpnju, Tica kaže kako se mora voditi briga o zdravlju i ekonomskoj sigurnosti.

O izborima: Moramo imati na umu zdravstvenu sigurnost, kao i ekonomsku sigurnost zemlje

“Kada je riječ o biranju trenutka u kojem će se ove godine održati parlamentarni izbori, moramo imati na umu zdravstvenu sigurnost, kao i ekonomsku sigurnost zemlje. Nužno je u trenu raspuštanja sabora osigurati ekonomsku likvidnost zemlje, odnosno osigurati od raspuštanja sabora do formiranja nove vlade financijsko funkcioniranje zemlje”, rekao je Josip Tica.

Kaže kako popuštanje mjera u tri faze i neradna nedjelja nisu problematične odluke ako su donesene iz pravih razloga.

“Neradna nedjelja nije problematična odluka ako je donesena iz pravih razloga”

“Ako je to medicinska odluka i donesena je zbog epidemije, važno je imati dobru argumentaciju kako nerad nedjeljom pomaže epidemiološkoj situaciji. Ako nije tako, onda su prevladali razlozi koji nemaju veze s epidemiološkom situacijom, nego s dodvoravanjem određenom biračkom tijelu”, rekao je Tica.

Kazao je kako treba nastaviti s provođenjem mjera pomoći gospodarstvu.

“Možemo očekivati velike probleme s financiranjem”

“Imamo niz mjera za pomoć gospodarstvu, zaposlenima, a znamo da će mjere koštati oko 10 milijardi kuna za tri mjeseca. Možemo očekivati velike probleme s financiranjem i ne možemo olako govoriti o tehničkoj vladi i raspuštanju sabora kada se stalno promiče to što su velika sredstva uložena i u odgode plaćanja sredstava državi. Mora se završiti zadaća i onda se može govoriti o nekim neekonomskim problemima”, rekao je Tica.

Poduzetnici imaju pomoć vlade, ali kažu da će im pasti prihodi zbog novih pravila kojih će se morati pridržavati u daljem radu.

“Posluživanje hrane, pružanje smještaja, prijevoz i druge djelatnosti bili su jako pogođeni i možemo očekivati da će biti pogođeni i dalje. Teba pružiti dodatne mjere likvidnosti kako bismo prebrodili ovo razdoblje i da bi poslovni subjekti preživjeli. Mi smo predlagali moratorij na kredite pa da se dio plaće isplati neoporezivo… U daljoj perspektivi su srednjoročne mjere poticanja gospodarstva važne, pomoći onima koji mogu nastaviti s radom, a i onima koji ne mogu – morat ćemo djelovati”, kaže Tica.

“Rezanje plaća u javnom sektoru je suludo”

Komentirao je i posljedice potresa u Zagrebu. U Zagrebu će trebati napraviti programe obnove grada. Treba povući neiskorištena europska sredstva da bi se iskoristila za obnovi grada, borbu s ekonomskim posljedicama krize…”, rekao je Tica.

Na koncu je na pitanje o tome treba li rezati plaće u javnom sektoru kazao kako bi to bilo suludo.

“Suludo je rezati plaće u sektoru koji sada najviše radi. Ukupna potrošnja mora rasti jer je to način borbe protiv recesije”, zaključio je Tica, piše Index.

Komentari