SDP predložio ono što je ministar prije šest dana odlučio prihvatiti

SDP/Marko Prpic/PIXSELL

Prošlo je četiri mjeseca otkad se studenti iz Inicijative 300=300 bore protiv odluke ustavnog suda prema kojoj se ukida odredba Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) prema kojem su stručni i sveučilišni studiji smješteni na istoj razini.

Studenti su tražili sastanak sa ministarstvom obrazovanja koji se neprestano odgađao da bi prije šest dana Ministar konačno potvrdio da će stručne i sveučilišne kvalifikacije ostat na istoj razini, a sustav razlikovanja na podrazinama direktno je preuzeo iz prijedloga svoje prethodnice Blaženke Divjak.

Na ovu odluku koja bi rezultirala time da približno 55 tisuća studenata ostane bez kvalifikacije mjesecima su upozoravali iz Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista kao i iz Klub zastupnika Mosta. Podršku su izrazili i Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split i Emil Tafra. 

Tek nakon što se 3. studenog oglasio Klub zastupnika SDP-a, odnosno samo dan nakon što je saborska zastupnica Sanja Radolović ukazala na ovu problematiku, Ministar Fuchs je 4. studenog donio odluku da stručni i sveučilišni studiji ostaju na istoj razini.



SDP zakasnio u svakom pogledu

Nije jasno zašto je ministru trebalo toliko dugo da prijedlog preuzme iz ladice, a još je manje jasno zašto je Klub zastupnika SDP-a  danas´predložio´ izmjene Zakona o HKO-u sad kad je prijedlog na stolu te je potrebno još e-savjetovanje i izglasavanje.

Kako je portal Otvoreno i ranije pisao, prema predlošku još iz mandata ministrice Divjak sveučilišni i stručni studiji ostali bi na istoj razini 7.1., samo bi se označavali drugačije. Odnosno slovima ST i SV bi se naznačila razlika.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a istaknuo je kako su svjesni da postoji razlika između sveučilišnih i stručnih studija, ali da se ne može zanemariti činjenica da su studenti stručnih studija skupili jednaki broj ECTS-a kao kolege sa sveučilišnih studija.

Podsjetimo, Odluka Ustavnog suda iz ožujka donesena je uz izdvojena mišljenja petero ustavnih sudaca, a na temelju ustavne tužbe koju su protiv Zakona o HKO-u podnijeli rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te dekani pravnih fakulteta, kako bi se studente stručnih studija stavilo na nižu kvalifikacijsku razinu od studenata sveučilišnih studija.

Sanja Radolović istaknula je da binarni sustav visokog obrazovanja sveučilišnih i specijalističkih stručnih studija postoji i u drugim zemljama Europske unije. Kaže i da bi eventualnim ponovnim ukidanjem zakonskih odredbi koje izjednačavaju sveučilišne i stručne studije, došlo do kolizije s pravnom stečevinom Europske unije i kršenja Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju.

 

Komentari