SDP-ovci predviđaju za Božić u Hrvatskoj eskalaciju epidemije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ovi saborski zastupnici u četvrtak su upozorili da će se u Hrvatskoj za Božić dogoditi eskalacija broja novozaraženih i umrlih od covida-19 te su zatražili i isprike premijera i Nacionalnog stožera zbog nedosljednosti u donošenju epidemioloških mjera.

Smrtnost hospitaliziranih covid-bolesnika u KB-u Dubrava je 31 posto, svaki treći pacijent završava fatalno. Istodobno, prosjek u 275 bolnica u svijetu je 19 posto, istaknuo je SDP-ov zastupnik Matko Kuzmanić na konferenciji za novinare u Saboru, dan nakon jučerašnje maratonske rasprave o uvođenju sankcija za nepoštivanje epidemioloških mjera.

Vjerojatnost umiranja u jedinici intenzivnog liječenja kod nas je 71 posto, dok je u svijetu 30 posto, što pokazuje prosjek 275 bolnica u svijetu, rekao je Kuzmanić istaknuvši da su ti podaci lako javno dostupni i lako provjerljivi.

Upozorio je da su nove epidemiološke mjere donesene prekasno i neće spriječiti eskalaciju novozaraženih i umrlih za Božić, te prozvao premijera, Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite za odgodu mjera zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u i Kolone sjećanja u Vukovaru.



“Novčane kazne ne smiju služiti punjenju proračun”
SDP-ova zastupnica Andreja Marić pozvala je na konsenzus, jasan plan i strategiju u donošenju mjera koje su, kaže, dosad vrludale kako je to odgovaralo premijeru i Vladi.

Nakon jučerašnje višesatne saborske rasprave o zakonskim izmjenama koje će rezultirati novčanim kaznama za nepoštivanje epidemioloških mjera, Marić je poručila da “novčane kazne ne smiju služiti punjenju proračuna”.

Slaže se s kažnjavanjem nesavjesnih pojedinaca koji se inate, ne žele nositi maske i pridržavati se mjera, ali ističe da se u nehotičnim slučajevima građane treba prvo upozoriti, a onda opaliti po džepu.

Upozorila je i da nesavjesni poslodavci prisiljavaju radnike da popiju paracetamol ako se ne osjećaju dobro i dođu na posao te ne dopuštaju majkama da budu u samoizolaciji s bolesnom djecom. Takve poslodavce treba kazniti, a ne svu odgovornost prebacivati na građane, poručila je.

S obzirom da je Nacionalni stožer, zbog neujednačenosti u radu, izgubio povjerenje građana, SDP-ovci su zatražili od premijera i Stožera da se ispričaju javnosti.

Očekujemo da se premijer i Stožer ispričaju građanima i da krenemo ispočetka bolje komunicirajući s građanima suzbijanje epidemije, poručila je Marić.

Komentari