SDP-ov Ferić: Za ekološku bombu zvanu Kaštijun odgovoran je IDS, negirali su nedostatke i veličali projekt

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić zatražio je od istarskog župana Borisa Miletića  hitno sazivanje sjednice Županijske skupštine zbog eskalacije događaja na Kaštijunu.

Ferić je pozvao je upravu Kaštijuna da osigura rad postrojenja u tri umjesto dvije smjene ako postoje mogućnosti, a od župana Miletića zatražio hitno sazivanje sjednice Županijske skupštine povodom “eskalacija događaja na Kaštijunu”.

Dodaje i kako bi na izvanrednu sjednicu trebali biti pozvani svi pružatelji odvoza otpada u Istri, javni i privatni, kao i Uprava Kaštijuna.

Na konferenciji za novinare pulskog SDP-a, Ferić je ocijenio “krajnje licemjernim” apel direktorice Kaštijuna Vesne Dukić u kojem traži od jedinica lokalne samouprave da smanje količine otpada koje se dovoze na Kaštijun.



“Pogotovo kad poziva gradonačelnika Pule Filipa Zoričića da joj da naputak što učiniti i kako postupati jer svi znamo da je za ekološku bombu zvanu Kaštijun najodgovornija Uprava, zajedno s IDS-ovom politikom” rekao je.

“Najodgovorniji su Jakovčić, Flego i Radin, a ponajviše Miletić, pa Dukić i Višnjić. Svi oni su stalno negirali nedostatke i veličali projekt, čak i optuživali Agrokoku za smrad s Kaštijuna”, dodao je.

Mjesečno 13 500 kuna za savjetnika

“Uprava Kaštijuna svog savjetnika, gospodina Višnjića plaća mjesečno 13 500 kuna – pa neka je onda u skladu s funkcijom, i novčanom naknadom koju prima, i savjetuje kako postupati“.

“Sramotno je da župan nema komentara na situaciju u Kaštijunu, kao što je sramotno što ga se mora pozivati da sazove sjednicu. Građani su ga birali, i sad ga plaćaju, da bi radio u njihovom interesu, a on se i dalje skriva i nakon svega što se godinama događa na Kaštijunu i dalje negira probleme”, ocijenio je Ferić.

O problemima se Ferić oglasio i preko Facebooka:

“Od župana Miletića tražimo hitno sazivanje sjednice Skupštine Istarske županije povodom eskalacija događaja na Kaštijunu, na koju bi bili pozvani svi pružatelji odvoza otpada u Istri (javni i privatni), kao i Uprava Kaštijuna.

  • Smatramo da ne preuzimanje proizvodnog otpada, a u slučaju hotelijera je to biološki otpad, neće polučiti željeni rezultati jednostavno zato što javni pružatelji usluge odvoza smeća niti ne preuzimaju biološki otpad. Ugovore sa svim hotelskim kućama u Istri imaju Metis i Sekundar, od Arene Hospitaly grupacije, do Maistre, Lagune i Valamara. Njihov biootpad odvozi se u bioplinska postrojenja u Varaždin i Jastrebarsko.
  • Problem je biootpad iz domaćinstava i ugostiteljskih objekata, koji biološke ostatke miješanju s komunalnim otpadom. Međutim, ni građanima ni ugostiteljima nisu podijeljene smeđe kante za biološki otpad od strane pružatelja usluga, a u Puli je to Herculanea, zato i nisu odvajali biootpad.
  • Jedino dugoročno, održivo i ekološki najprihvatljivije rješenje je izgradnja bioplinskog postrojenja, kojih ima na desetke u RH, ali niti jedno u Istri.”, stoji u Ferićevoj Facebook objavi.

Komentari