SDP-ov epidemiolog Kolarić: Plenković nije trebao u izolaciju

N1/Screenshot

U razgovoru za Večernji list prim.dr.sc. Branko Kolarić, specijalist epidemiolog i voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr.Andrija Štampar’ i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci, modernoj aplikaciji Andrija koja živi na WhatsApp platformi, kazao je kako su nove mjere koje je donio Nacionalni stožer dovoljne za sada, ističući kako broj zaraženih nije neočekivan.

Epidemiolog Kolarić smatra kako nije bilo nikakvih prepreka za održavanje Adriatic Toura te da se samo trebalo pridržavati propisanih mjera za sportske događaje na otvorenom prostoru. Ono što je zanimljivo, dok SDP i Restart koalicija kritizira premijera Plenkovića što nije otišao u samoizolaciju, Kolarić, iako član SDP ne dijeli njihovo mišljenje te kako na temelju onog što je vidio u medijima smatra kako nema potrebe za samoizolacijom te je siguran da je epidemiolog koji je vodio obradu zaraženih s događaja u Zadru odradio dobro svoj posao, piše Večernji list.

Kako procjenjujete epidemiolosku situaciju u Hrvatskoj?

Trenutno je očito da bilježimo veći broj zaraženih. Nije neočekivano: nakon što smo virus gotovo eliminirali restriktivnim mjerama, otvaranjem granica bilo je za očekivati da ćemo imati importiranih slučajeva. No trenutno bilježimo dvadeset-trideset novodetektiranih osoba dnevno, a imamo i slučajeve prijenosa u zatvorenim kolektivima. Sada se trebamo pobrinuti da se broj zaraženih ne počne eksponencijalno povećavati kako bi spriječili opterećenje bolničkog sustava. Na žalost, ne možemo se ponašati kao da smo pobijedili epidemiju i kao da je nikad nije bilo.



Treba li još uvesti restriktivne mjere?

Uveli smo mjere kojima smo u županijama koje imaju već broj novozaraženih “zatvorili“ domove za starije, od ponoći ljudi koji ulaze iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije imaju obaveznu samoizolaciju od 14 dana, a danas je najavljeno i obavezno nošenje maski na licu u javnom prijevozu. U ovom trenutku to su dovoljne mjere, uz pridržavanja mjera socijalne distance, osobne higijene i higijene prostora. Važno je da shvatimo da smo uložili veliki napor tijekom ožujka, travnja i svibnja te je važno da se pridržavamo tzv. “novog normalnog“.

Ima li razloga za zabrinutost zbog porasta broja zaraženih?

Povećanje broja bilo je očekivano, ali važno je na vrijeme detektirati novozaražene, a njihove bliske kontakte uputiti u samoizolaciju. Na taj način, uz pridržavanje mjera socijalne distance, možemo kontrolirati epidemiju.

Prema vašem mišljenju da li je trebalo odrezati Adria Tour u Zadru?

Na Adriatic Touru trebalo se pridržavati propisanih mjera za sportske događaje na otvorenom prostoru.

Da li premijer Andrija Plenkovic, prema vašem mišljenju, treba ići u izolaciju?

Prema tim fotografijama što sam vidio u medijima, tapšanje po ramenu ne smatram bliskim kontaktom, no nisam s njim razgovarao ni radio procjenu rizika. Siguran sam da je epidemiolog koji je vodio obradu zaraženih s događaja u Zadru odradio dobro svoj posao.

Hoćemo li moći i kako spasiti turističku sezonu?

Nisam stručnjak za turizam. Mislim da bi pridržavanje propisanih mjera nas kao domaćina pomoglo da se turisti osjećaju sigurnije i izaberu Hrvatsku za turističku destinaciju.

Komentari