SDP objavio rezultate izbora, Grbin i Kolar idu u drugi krug

Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema nepotpunim službenim rezultatima s obrađenih 98,6 posto biračkih mjesta u drugi krug utrke za predsjednika SDP-a ulaze Peđa Grbin s osvojenih 40,67 i Željko Kolar s 26,29 posto glasova, objavio je u nedjelju vršitelj dužnosti predsjednika stranke Zlatko Komadina.

Prebrojani glasovi pokazuju da je Ranko Ostojić osvojio 17,33 posto, Mirela Ahmetović 14,61 i Marino Percan 0,58 posto.

Ostatak neprebrojanih glasova do sto posto ne može utjecati na konačan rezultat, što znači da u drugi krug iduće subote idu Grbin i Kolar, kazao je Komadina na konferenciji za novinare.

Najviše glasova za Predsjedništvo SDP-a, prema neslužbenim informacijama, dobile su Biljana Borzan i Sabina Glasovac te Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić, koji automatski postaju potpredsjednici SDP-a, a ostatak 17-članog Predsjedništva čine članovi većinski skloni Grbinu.

Iz stranačkih kuloara navodilo se kako je bilo nepravilnosti poput onih u Vukovaru u kojem su glasali članovi koji su trenutačno u Njemačkoj i Irskoj ili u Gračacu gdje je na izbornu kutiju bio naljepljen šalabahter, što je Komadina popratio komentarom da nije bilo većih nepravilnosti.

Do mene nisu doprle takve informacije, vidjet ćemo o čemu je riječ kada u SIK službeno stignu zapisnici, kazao je, dodavši da, ako nepravilnosti ne utječu na rezultat, izbori se neće ponavljati i drugi krug će se ionako održati 3. listopada.

“Nepravilnosti ima i na državnim izborima. Na tolikom broju biračkih mjesta, s tolikim ljudima, logično je očekivati nekakve nepravilnosti, ali je važno da ne utječu na konačni rezultat”, poručio je.

Komadina je rekao da od novog vodstva očekuje jasne politike i da okuplja. Ono što je imanentno SDP-u jest da je dosta nestašan u smislu iskaza svojih stavova, što je dobro za demokraciju, ali se mora znati kad je mjera, a kada se šteti stranci izlaskom u javnost jednih kontra drugih, kazao je, izrazivši nadu da su se valjda izvukle pouke iz zadnjih deset godina.

Kaže da nije razočaran rezultatima izbora i “jednobojnim” Predsjedništvom. Tako su naši birači htjeli, to je akcija i reakcija, kada klatno zavežete u krajnji položaj i pustite ga, ode u suprotni krajni položaj, ocijenio je.

Sada će svi kolege koji su kritički govorili svih ovih godina imati priliku dokazati i pokazati da stranku vode u pravom smjeru. Jedino mi nije jasno zašto se zaziva novi SDP. SDP je SDP, nema starog i novog, ocijenio je.

Komadina nije htio otkriti za koga će glasati u drugom krugu, a na pitanje hoće li uopće izaći na izbore, poručio je – “pa nisam ja Zoran Milanović da neću izaći”.

Od 32 tisuće članova pravo glasanja imalo ih je 11.585, a na izbore je izašlo 8.752 SDP-ovaca, odnosno, izlaznost je 76,65 posto.

Zbog kompliciranih pravila po kojima se mora poštivati rodna ravnopravnost i regionalna zastupljenost, unatoč malom broju birača, odužilo se i prebrojavanje pa će se rezultati izbora za Predsjedništvo i Glavni odbor znati tek u ponedjeljak poslije podne.

Komentari