SDP: Nedopustivo je da pojedinci provokacijama, isticanjem pozdrava ‘Za dom spremni’, potpiruju ideološke podjele

Ronald Gorsic / CROPIX

SDP je u petak na svom facebook profilu osudio isticanje pozdrava “Za dom spremni” jer se time, kako ističu, potpiruju ideološke podjele koje će nekome poslužiti u predizbornoj kampanji, ali i skreće pozornost sa časnih osloboditelja i akcije Bljesak.

“U situaciji kad veliki dio naših građana ostaje bez posla, bez mogućnosti za osiguravanjem dostojnih uvjeta života, kad su u strahu od širenja epidemije i njezinih posljedica, nedopustivo je da pojedinci provokacijama, isticanjem pozdrava ‘Za dom spremni’, potpiruju ideološke podjele koje će nekome poslužiti u predizbornoj kampanji. SDP osuđuje takve postupke i skretanje pozornosti sa časnih osloboditelja i akcije Bljesak“, poručio je SDP u objavi na facebooku nakon što je predsjednik države Zoran Milanović napustio obilježavanje obljetnice akcije Bljesak u Okučanima zbog isticanja spornog pozdrava.

Milanović: Oznaci ‘Za dom spremni’ nije mjesto na ovakvom mjestu. To je namjerna provokacija i smatram to gaženjem žrtava



Predsjednikov potez podržava predsjednik SDP-ova saborskog Kluba Arsen Bauk, koji odgovornost za spomenuti propust u Okučanima adresira na organizatora, te poručuje da, ponovi li se takav propust, od vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH očekuje da i vojsci naredi da ode.

Bauk: Očekujem da predsjednik sljedeći put i vojsci naredi da ode

“Nije se radilo o tzv. neodgovornim pojedincima i provokatorima iz publike, nego je osoba u HOS-ovoj majici bila dio protokola, koji je odredio organizator, a to je Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Bauk, ističući kako je predsjednik Republike jasno naznačio da ne želi nazočiti događaju gdje imamo “državno sponzoriran Za dom spremni!”.

“Mislim da to mora biti jasna poruka Vladi da, kod organiziranja ovakvih skupova, ne dopusti da se u njezino ime nose obilježja za koja je Ustavni sud RH rekao da predstavljaju simbol rasističke ideologije”, izjavio je.

 Bauk je istaknuo da od vrhovnog zapovjednika Oružnih snaga RH očekuje “kada bi ponovo došlo do ovakvog propusta Vlade, da sljedeći put i vojsci naredi da napusti događaj, tako da se vrlo jasno podvuče crta što je pod državnim obilježavanjem dopušteno, a što nije.

Evo tko je nosio majicu s natpisom zbog kojeg je Milanović otišao s obilježavanja Bljeska

Rekao je i da nema zadrške kad je pitanju njegov stav o premijerovu odnosu prema događajima iz 2. svjetskog rata.

“Jedno od mojih većih iznenađenja u političkoj karijeri bilo je kad sam na Sutjesci vidio njegov vijenac, prema tome držim da on po tom pitanju, na žalost, taktizira i nepotrebno podilazi ovima koji imaju neku nostalgiju prema tom pozdravu i pokretu uz kojega se veže“, rekao je Bauk, te napomenuo kako premijeru to u političkim utakmicama nije koristilo.

No, to je u političkom smislu njegov problem, za društvo je problem što najveća stranka na desnom centru, i jedna od dvije najveće u Hrvatskoj, i dalje dopušta da se neki njezini potezi i vrijednosti vezuju uz razdoblje hrvatske povijesti od ’41. do ’45. godine i NDH, rekao je, uz ostalo, Bauk.

Komentari