SDP: Kritike na račun gradonačelnice Siska su politikanstvo HDZ-a, smeta što netko hrabro ukazuje na njihovo nepoštenje i nesposobnost

Iz SDP-a su u ponedjeljak prozvali HDZ za politikanstvo i pokušaj diskreditacije SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček jer im “smeta što netko hrabro ukazuje na njihovo nepoštenje i nesposobnost”.

“U situaciji kada se Banija i Sisak bore s teškim posljedicama katastrofalnog potresa i, blago rečeno, nesnalaženja državnog sustava u kriznim situacijama, HDZ je odlučio napasti SDP-ovu gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček, koja se bori za svoj grad i koja od prve minute nakon potresa neprekidno na terenu pomaže svojim stradalima sugrađanima”, stoji u priopćenju najveće oporbene stranke.

Dodaju da su napadi na ljude “koji pomažu i nesebično rade na saniranju posljedica od potresa, očigledno model djelovanja HDZ-a i Vladinih dužnosnika iz HDZ-a – onih kojima je trebalo tjedan dana da proglase katastrofu”.

Osvrćući se na prijedlog Zakona o obnovi prema kojem će se, kažu, osigurati nužno potrebna pomoć žrtvama potresa na način da svi stradalnici dobiju pravo na obnovu domova u stopostotnom iznosu, osim Siska koji bi trebao obnavljati prema zagrebačkom modelu, pitaju što je logičnije i normalnije od reakcije Ikić Baniček da se bori za svoj grad i ukaže na “suštinsku nepravdu i loše namjere kreatora” prijedloga zakona koji diskriminira Siščane.



“HDZ-u smeta što je netko hrabro ukazao na njihovo nepoštenje i nesposobnost. Smetaju im konstruktivne kritike na spomenuti prijedlog zakona, posebno kada one dolaze iz SDP-a”, navode.

Pritom dodaju da su HDZ-ovi dužnosnici nesvjesni stvarnosti oko sebe i ne prepoznaju stvarne probleme građana na potresom pogođenom području.

Poručuju da bi dužnosnici Vlade trebali raditi u interesu hrvatskih građana, a ne protiv njih, bez obzira u kojem gradu žive, uključivo i u gradu Sisku.

“Oštro osuđujemo ovakvo politikanstvo HDZ-a, koji pokušava diskreditirati našu gradonačelnicu i iskoristiti ovu situaciju za svoje borbe ususret lokalnih izbora. Ako je i od HDZ-a, previše je”, poručuju.

Sisačka gradonačelnica Kristine Ikić Baniček kritizirala je Vladu zbog najava da će se Sisak obnavljati po istom modelu kao i Zagreb ustvrdivši da grad ne može financirati iz svojih sredstava 20 posto.

Iz HDZ su je potom optužili da radi osobnih ambicija od prvog dana nastoji posvađati Sisak s Hrvatskom i Zagrebom i da skuplja jeftine poene za lokalne izbore.

Komentari