SDP i Grbin na mukama: Spremaju se udari, neki nagovaraju Bernardića da se ponovno kandidira

Najveća oporbena stranka u problemima je uoči lokalnih izbora, a nezadovoljstvo je sve veće.

Nakon lanjske katastrofe na parlamentarnim izborima šef SDP-a Davor Bernardić dao je ostavku, a na unutarstranačkim izborima u listopadu pobijedio je njegov najveći kritičar Peđa Grbin.

Jednako kao što je Grbin cijelo vrijeme radio o glavi Bernardiću, tako će uskoro biti i njemu, najavljivali su već tada Grbinovi unutarstranački oponenti. Neslužbenim kanalima poručivali su mu da će u akciju krenuti nakon lokalnih izbora, pogotovo ako na njima SDP loše prođe. Samo 15 dana prije lokalnih izbora središnjicu SDP-a zatresla je eksplozija iz Osijeka – uopće se neće natjecati za osječko-baranjskog župana jer je utvrđeno da njihov kandidat Denis Ambruš izbornom povjerenstvu nije dostavio dovoljno važećih potpisa.

Posljedica nerada i nesuradnje 

SDP-ovci su predali 3847 potpisa, a provjerom je utvrđeno da je valjanih samo 3019, što je 181 potpis manje od potrebnog broja.



“Nažalost, u dva dana nismo uspjeli skupiti dovoljno pravovaljanih potpisa”, konstatirao je povjerenik SDP-a za tu županiju Damir Tomić, koji je tu dužnost preuzeo nakon što je u ponedjeljak ostavku podnio predsjednik SDP-a u Osječko-baranjskoj županiji Domagoj Hajduković. Iako je od Bernardićeve ostavke prošlo skoro deset mjeseci, povjerenik Tomić za nevjerojatan debakl s prikupljanjem potpisa otpužio je bivšeg šefa SDP-a.

“Najviše mi je žao zbog Denisa, jer mislim da je bio dobar kandidat, no ovo je kulminacija lošeg vođenja stranke od strane Bernardića”, rekao je Tomić u petak.

Grbinovi, a time i Tomićevi, unutarstranački neprijatelji jučer su s podsmijehom komentirali tu optužbu.

“To što se dogodilo sa skupljanjem potpisa za SDP-ova kandidata za župana posljedica je nerada i nesuradnje unutar tamošnje organizacije. Dugo su Boris Piližota (zamjenik gradonačelnika Osijeka), Biljana Borzan i sam Peđa Grbin opstruirali Domagoja Hajdukovića, a sada im se to obilo o glavu. Zato što je Hajduković dao ostavku u trenutku kada je proces prikupljanja potpisa već započeo, procesa koji su spomenuti sabotirali, jer su željeli napakostiti Hajdukoviću. A onda im se to sve obilo o glavu jer nakon Hajdukovićeve ostavke više nisu imali dovoljno vremena da prikupe potpise”, tvrdi za Jutarnji list izvor iz zagrebačkog SDP-a.

Nevjerojatna traljavost SDP-ovaca

Budući da zakon kaže da za potvrđivanje kandidature treba prikupiti 3200 valjanih potpisa, a SDP je predao 3847 potpisa, od kojih je čak 828 bilo “falš” (više od 20 posto!), nameće se logično pitanje – radi li se tu o nevjerojatnoj traljavosti SDP-ovaca ili o unutarstranačkoj sabotaži, možda s ciljem destabilizacije Peđe Grbina?

“Zasad u nikoga u tom smislu ne mogu posumnjati. U pravilu se do deset posto prikupljenih potpisa, iz raznih razloga i nenamjernih grešaka, provjerom pokaže nevaljanima, a sada je bilo više od 20 posto takvih. Ne vjerujem u sabotažu, mislim da se radi o greškama učinjenim zbog jako malo vremena kojeg smo imali za skupljanje potpisa”, kaže izvor iz slavonskog SDP-a.

No, zanimljivo, stranački povjerenik za osječko-baranjski SDP Damir Tomić jučer je za Jutarnji list potvrdio da će već sutra od izbornog povjerenstva zatražiti uvid u potpisne liste. Očito je da SDP želi istražiti je li riječ o sabotaži ili nemaru, te koje su sve (i zašto) općinske i gradske organizacije krive za taj fijasko.

Pretedenti na Peđinu fotelju već se javili 

I dok se mogući pretendenti na Grbinovu funkciju Rajko Ostojić i Davor Bernardić jučer nisu javljali na pozive i poruke, jedan od njihovih saveznika rekao je za Jutarnji list da od Grbina nakon lokalnih izbora očekuje isto što je napravio i Bernardić nakon parlamentarnih – da podnese ostavku.

“Stojimo loše, pogotovo tamo gdje se Grbin sam umiješao. U Zagrebu, Vukovaru, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj županiji – svugdje gdje je raspustio vodstva organizacija. Ako SDP u tim sredinama osvoji manje nego na prošlim lokalnim izborima, Grbin treba dati ostavku”, kaže.

A što onda? “Vidjet ćemo, mnogi u stranci nagovaraju Bernardića da se ponovno kandidira za šefa SDP-a”, tvrdi.

Iz Grbinova tabora poručuju da znaju za njihove planove, da su spremni za udar, ali da pobunjenici nemaju šanse. “Oni će pokušati napasti, bez obzira na rezultat SDP-a, koji, siguran sam, neće biti tako loš kao što oni računaju. Uostalom, obranit ćemo Rijeku, a u Zagrebu ćemo s Možemo! imati većinu, tako da će ih izborni rezultat neutralizirati”, kaže sugovornik dnevnog lista.

Komentari