Scholz i Macron pisali Aleksandru Vučiću zbog Kosova: Apeliramo da donesete teške odluke

Tom Dubravec/ Cropix

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz su uputili zajedničko pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su apelirali da pokaže “maksimalnu odlučnost i spremnost” da donosi teške odluke “koje vode napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU”.

“Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci naprijed žurno potrebni, kako na praktičnoj, tako i na političkoj razini. Stoga smo zadužili naše savjetnike za vanjsku i sigurnosnu politiku, Jensa Plötnera i Emannuela Bonnea, da pruže izravnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno s Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed”, naveli su Scholz i Macron u pismu Vučiću.

Macron i Scholz su naveli da su zajedničko pismo uputili “u trenutku od presudnog značaja za sigurnost na europskom kontinentu i stabilnost u regiji zapadnog Balkana”.

“Uvjereni smo da, u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo uložiti još snažnije napore kako bi europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi”, napisali su njemački kancelar i francuski predsjednik.



Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za zapadni Balkan, dodali su.

“Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelirali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke koje vode napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU”, navodi se u pismu, uz izražavanje nade da će ova inicijativa naići na Vučićev “interes i podršku”, priopćeno je iz press službe predsjednika Srbije.

 

Komentari