SCHMIDT: Problem u BiH je što se većina političara ponaša kao da oni čine državu

Cropix

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za Nezavisne novine rekao je da je spreman uporabiti bonske ovlasti ako država bude ugrožena.

Kazao je da je predložio da se o svim otvorenim pitanjima razgovara, što uključuje pitanja državne imovine i Zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ostajem optimist da ćemo o tim pitanjima naći zajednička rješenja koja će biti jako dobra. Moja ponuda je i dalje otvorena i u odnosu na predstavnike RS-a. Treba surađivati na bazi povjerenja i ja sam za to spreman”, rekao je Schmidt.

Istaknuo je da iako ga neki političari iz Republike Srpske ne priznaju kao visokog predstavnika, on ima mnogo više prijateljske podrške nego što se misli.



“Problem u BiH je što se većina političara, uglavnom gospode, ponaša kao da oni čine državu. Upravo kad je riječ o pregovorima, ja sam predložio da tamo gdje je navodno nešto spriječeno ili ako nešto ne funkcionira, da se o tome razgovara, a ne da se odmah dovodi u pitanje egzistencija i spominju nekakve više sile. Ja sam rekao, hajde da riješimo tu i tu stvar na razini entiteta ili ovaj drugi dio na razini države. Nije to nikakav vražji posao. Ovdje u BiH nažalost mnogi političari to koriste da izvuku neku korist za sebe. Oni plaše ljude, dijelom čak tvrde lažne stvari”, kazao je Schmidt.

Naveo je i kako se određena pitanja moraju riješiti unutar političkih krugova u BiH.

“Da bismo se prvo mogli dogovoriti da dame i gospoda koji su bili u Neumu, Sarajevu, jednom dođu do neke odluke jer mi je stvarno teško shvatiti da je nakon 14 godina razgovora o izborima, travanjskih paketa i raznih drugih dogovora bilo nemoguće doći do rješenja. Ja znam da to nije jednostavno, u ovoj temi RS nije u prvom planu, to je više između Hrvata i Bošnjaka”, kazao je visoki predstavnik.

Schmidt se osvrnuo na to hoće li u budućnosti koristiti bonske ovlasti.

“U međuvremenu, ipak mogu reći da mogu donijeti vlastiti sud i nije baš da u svakom momentu ili svaki dan želim koristiti bonske ovlasti. Ali kad vidim da su ugrožene strukture ove zemlje, onda sigurno neću oklijevati da ih uporabim. Nije to više period kada je bio Paddy Ashdown, ali naravno da ću reagirati u korist zemlje. Kad je riječ o Izbornom zakonu, ipak mislim da rješenja moraju doći od strane domaćih autoriteta”, zaključio je Schmidt i dodao kako su njegove bonske ovlasti u ladici te poručio da se “nitko ne zavarava”.

Komentari