Saznalo se tko je kriv za pomor pčela u Međimurju

screenshot

Deseci milijuna pčela uginuli su u proteklih tjedan dana u Međimurju. Nezapamćeni pomor pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u Međimurskoj županiji koja je zbog toga proglasila i elementarnu nepogodu.

Iako bi se zbog proglašenja elementarne nepogode moglo pomisliti da je neka prirodna katastrofa krivac za uništenje cijelih pčelinjih zajednica, istina je ipak drugačija. Pčele su potrovane.

“Najvjerojatnije je u pitanju neki insekticid kojim se protupropisno prskalo. Ne možemo ni u koga uprijeti prstom, ali imamo svoje sumnje. Uzorke tla, pčela, meda, ali i s obližnjih njiva je policija poslala u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić i uskoro bismo trebali dobiti njihove nalaze i doznati što je uzrok ovoj katastrofi”, rekao je Željko Trupković iz udruge pčelara Agacija.

Pomor izazvao ratar koji je prskao polja

Uzorci pčela poslani su u Centar za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić u Zagrebu, no pčelarka Ana Pepelko kaže da se, po svemu sudeći, u Hrvatskoj nema gdje obaviti analiza koja bi utvrdila o kojem se otrovu radi.



Zna se da je u pitanju insekticid, a vlasnik polja je, kako doznaje Večernji list, priznao da je tretirao polja biljke rauole, križanca uljane repice i rotkve, koja se koristi za zelenu gnojidbu. Tretiranje je trebao obaviti još zimi i na proljeće sve požnjeti, no zakasnio je dva mjeseca. Osim toga, navodno je rauolu sijao za sjeme, što nije smio.

Uništeno preko 1000 košnica

“Do sada imamo prijave od 29 pčelara. To je preko tisuću uništenih košnica”, rekao je Trupković.

Među prvima su stradale pčele Alojzija Friščića koji je doslovce pokopao pčele iz 25 košnica. “Od pčelara sam postao grobar. Ovo je postalo ništa drugo nego grobarski posao. Pokopao sam 17 kanti od 15 litara punih pčela”, rekao je Friščić.

“Na to svašta bacaju jer se ne kontrolira tako strogo. Da, proglašena je elementarna nepogoda, ali ne vjerujem da će od toga biti ikakve koristi. Ako se otkrije tko je krivac, sve će završiti na tužbama za naknadu štete, a onda tko zna kako će sud odlučiti”, rekao je Friščić, piše Index.

Komentari