Saucha: Netko je krivotvorio potpise; Svjedočio bivši ravnatelj Ureda za opće poslove Vlade i Sabora

Zeljko Puhovski / CROPIX

Bivši ravnatelj Ureda za opće poslove Vlade i Sabora Zvonko Matišić u petak je, svjedočeći na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko za lažiranje putnih naloga u aferi Dnevnice, prisjetio da ga je zamjenica Terezija Matić upozorila kako posebni savjetnici tadašnjeg premijera Zorana Milanovića puno putuju, čak i u vrijeme tehničke vlade.

Matišić je pojasnio da se radilo se o Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu, a kako je to bilo vrijeme tehničke vlade, pomislio je da je riječ o pogrešci.

“Nazvao sam Tomislava Sauchu, jer je njegov potpis bio na tim nalozima. Pitao sam ga je li riječ o grešci, a on mi je rekao da posebni savjetnici idu na taj put u Švicarsku pa smo isplatili akontacije”, kazao je Matišić.

Dodao je da nije imao razloga sumnjati u te naloge, a prisjetio se i da ga je Saucha nazvao nakon što je afera izbila u javnosti te mu je rekao da je njegov potpis krivotvoren.



“Kazao sam mu da je na tim nalozima bio pečet vlade te njegov dvostruki potpis pa mi onda nije jasno kako je to netko mogao krivotovoriti”, rekao je svjedok.

Saucha i Zeljko izjasnili se kako nisu krivi

Kazao je i da mu je Saucha rekao kako je moguće da je netko iz ureda krivotovorio njegove njegove potpise, a Matišić mu je rekao da se to nije moglo dogoditi.

“Isplaćivali smo akontacije za dnevnice na temelju putnih naloga iz kojih se nije moglo uočiti da ima nepravilnosti. Što se tiče novca koji se trošio na putovanja, za to se radio proračun i Saucha je bio upoznat s tim proračunom, odnosno znao je koliko godišnje na to može potrošiti”, kazao je svjedok.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili kako nisu krivi za lažiranje putnih naloga čime su, prema Uskokovoj optužbi, napravili štetu od 960.000 kuna. Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržava vladajuću većinu.

Komentari