Sastanak u Murskom Središću o izgradnji obilaznice, novog mosta te spojne točke u Sloveniji

Tomislav Kristo / CROPIX

U Murskom Središću u subotu je održan sastanak o najavljenim prometnim investicijama kojima bi se rasteretio promet kroz taj najsjeverniji hrvatski pogranični grad, a na kojem su uz ministre Grlić Radmana i Horvata te gradonačelnika sudjelovali i čelnici susjednih slovenskih i mađarskih općina.

Riječ je o izgradnji obilaznice i novog mosta preko Mure za što je potrebna i izgradnja spojne točke u Sloveniji

Odličan primjer koji se uklapa u prioritete Europe

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman tom je prilikom istaknuo kako je riječ o punoj široj perspektivi jer su sastanku prisustvovali predstavnici susjednih slovenskih i mađarskih općina. “Odličan primjer koji se uklapa u prioritete Europe koja spaja“ naglasio je ministar vanjskih poslova.

“Zaobilaznicom u najsjevernijem hrvatskom gradu bit će riješeni problemi građana, ali treba dogovoriti točku spajanja sa Slovenijom“, izjavio je. Smatra kako taj problem treba riješiti što prije ne samo zbog Murskog Središća nego i prekograničnih aspekata, jer je tu uz Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku vrlo blizu i Austrija te to treba gledati u tom kontekstu.



Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako je ovo direktni doprinos organizacije sjednice Vlade u Čakovcu.

“Od održane sjednice Vlade do danas Hrvatske ceste su izvele ili napravile određene studije i ovaj projekt je dobio punu opravdanost i s hrvatske strane, ali i od Europsko komisije“, izjavio je Horvat. Dodao je da zbog dinamike nastavka projekta dvije države trebaju dogovoriti točku spajanja.

Slovenci izrazili potporu inicijativi

Najavio je da će već 8. siječnja Ministarstvo vanjskih poslova organizirati široki sastanak na kojem će se dodijeliti zadatci kako bi se definirala ta točka spajanja i da bi u Hrvatskim cestama kontinuiranom dinamikom mogli nastaviti s izradom projektne dokumentacije. Nakon toga u novom financijskom projektiranju perspektive 2021.-2027. cijeli projekt, kojeg cijenimo na 150 milijuna kuna, treba dobiti izvor financiranja i realno saživiti, zaključio je Horvat.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak rekao je da su ministri vanjskih poslova i gospodarstva na sebe preuzeli da će organizirati sastanak koji će uključiti predstavnike svih aktera koji su uključeni. Izrazio je zadovoljstvo što je sastanku bio prisutan i župan susjedne slovenske općine Lendava Janez Magyar koji je izrazio potporu inicijativi.

“Nadam se da ćemo u vrlo kratkom vremenu sa Slovenijom dogovoriti točku spajanja, a već postoji odluka Vlade da se zaduže Hrvatske ceste i da se krene u projektiranje i rješavanje pravnih pitanja”, naglasio je Srpak.

Komentari