Sastanak Marića i Beroša s veledrogerijama bez konkretnog rješenja: Cilj je da dugovi više ne rastu galopirajuće

Vili Beroš/Robert Anic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić održali su danas sastanak s predstavnicima veledrogerija, a vezano uz pronalaženje rješenja za sanaciju dugovanja veledrogerijama.

Diana Percač iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija obratila se medijima nakon sastanka.

“Dotakli smo se brojnih problema s kojima se susreće i ministarstvo zdravstva i financija i veledrogerije u ovoj jednoj velikoj nelikvidnosti kakvu nismo imali u svojoj povijesti. Nažalost, nismo došli do konkretnog rješenja i za konkretno rješenje morat ćemo pričekati još 10-ak dana, do novog sastanka. Što će biti unutar tih 10-ak dana ne mogu vam reći jer će svaki predstavnik unutar svoje kuće iznijeti zaključke i odlučiti što dalje”, rekla je.

Zalihe ograničene

“Htjela bih se osvrnuti i na ovih 900 milijuna kuna, to je ubrzano povlačenje, to nisu nikakva nova sredstva, to je samo ubrzano povlačenje što neće biti plaćeno u periodu kada bi inače trebao biti plaćen taj iznos”, objasnila je.



Rekla je i kako od Ministarstva još nisu dobili konkretan prijedlog.

“Sa zalihama koje imamo i koje se nalaze u ljekarnama teško je reći koji pacijenti i kada će ostati bez lijekova. Zalihe su ograničene, i ne mogu odgovoriti na to pitanje”; veli.

Na pitanje što se dogodilo na sastanku ako nisu dobili konkretan prijedlog, kaže:

“U Ministarstvu su shvatili gdje je problem, dug je 6,5 milijardi kuna prije ove uplate od 900 milijuna kuna. Bitna nam je buduća dinamika plaćanja duga, postepeno smanjivanje dugova i svođenje na zakonom definirane rokove plaćanja”, rekla je.

Marić: Potrebna reforma zdravstva

Ministar Marić je rekao kako je današnji sastanak bio dobar i konstruktivan.

“Svrha takvih sastanaka je razmjena mišljenja”, poručio je.

‘Zanimalo nas je koliki je ukupni volumen obveza, koliki su rokovi plaćanja i baratamo li svi istim brojkama. Ideja je da otpočnemo dijalog i da svi skupa osiguramo redovno funkcioniranje i poslovanje’, rekao je Marić i poručio:

‘Cilj je da dugovi više ne rastu galopirajuće. Reforma zdravstva nam je potrebna i na prihodovnoj i rashodovnoj strani’.

Komentari