Sastanak Božinovića i Radončića u Zagrebu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić sastao se u ponedjeljak u Zagrebu s ministrom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davorom Božinovićem.

Davor Božinović je na konferenciji za medije nakon sastanka rekao kako se razgovaralo o pitanjima od zajedničkog interesa, te kako to građani obje zemlje od njih kao ministara i očekuju. Božinović je istaknuo kako će već danas njihovi suradnici uspostaviti i dogovoriti dodatne aktivnosti, dok će u idućim tjednima surađivati na posebnim sastancima po određenim segmentima policijskog posla.

“Više-manje su danas svi sigurnosni izazovi transnacionalni. Naša suradnja je nužnost”, poručio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske. rekao je Božinović.

“Najveći dio današnjeg sastanka posvetili smo pitanju ilegalnih migracija i analize su podudarne. Naravno da smo čuli neke podatke koji su u najmanju ruku za nas zanimljivi i zbog činjenica da Hrvatska predsjedava Vijećem ministara EU. Tu je bio i ministarski sastanak o pitanjima sigurnosti, tako da smo mi kao članica EU već itekako aktivni u podizanju pitanja ove rute koja ide od Grčke preko BiH, Srbije, Hrvatske, pa onda ostalim čanicama EU. Kao predsjedavajući smo jednu od točaka dnevnog reda posvetili aspektu rasta organiziranog kriminala vezanog za krijumčarenje migranata na ovoj našoj ruti”, naveo je Božinović te naglasio kako je hrvatska policija uhitila blizu 1.000 krijumčara prošle godine.“Ne možemo se dovesti do toga da krijumčari bolje surađuju između sebe, a da mi koji smo službe tih zemalja, da naša suradnja kaska za njihovom”, kazao je.

Kada je u pitanju pomoć za Bosnu i Hercegovinu, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske je istaknuo kako će se nakon današnjeg sastanka založiti da sredstva budu usmjerena prema onome što su konkretne potrebe sigurnosnih službi u jačanju njihovih kapaciteta.

Također, Božinović je kazao i kako je “Radončić zamolio, a da su sigurno vrata otvorena, kada je u pitanju članstvo BiH u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu“.

“To je pitanje koje ćemo vrlo brzo staviti na dnevni red jer nam je suradnja, kad su u pitanju humanitarne katastrofe, također jedno od područja gdje suradnja mora biti stalna”, zaključio je Božinović, prenosi N1

Komentari