Sastaje se izraelski kabinet za sigurnost radi razgovora o prekidu vatre

Gaza Foto: Flickr

Na Bliskom istoku i dalje nema mira, iako visoki dužnosnik ekstremističkog palestinskog Hamasa najavljuje skori prekid vatre. U Izrael je stigao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kojeg večeras prima i predsjednik palestinskih vlasti Mahmud Abas. 

Njemački šef diplomacije prvi je europski dužnosnik koji je pohitao na teren smiriti uzavrele tenzije na Bliskom istoku. Prije sastanka i s palestinskom stranom – sastanci u Jeruzalemu.

“Uvijek smo isticali da Izrael ima pravo na samoobranu i njime se sada koristi”, rekao je Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova.

“Želio bih vam reći, prijatelju, njemački ministre vanjskih poslova, da se silom koristimo na najprimjereniji način kako bismo civile poštedjeli od ranjavanja”, rekao je Gabi Ashkenazi, izraelski ministar vanjskih poslova.



Sve pomno prati Angela Merkel

“Zalažemo se za pravo Izraela na samoobranu,no ujedno želimo da se diplomatskim putom osigura dugotrajna i održiva situacija na tom području”, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

I dok su telefoni svjetskih lidera užareni, iz samog Hamasa dolaze naznake da bi napadi uskoro mogli prestati.

“U tijeku su razgovori o prekidu vatre u pojasu Gaze.”

Mislim da će to biti u roku od jednog ili dva dana, sam Bog zna kada će medijatori postići tu formulu, rekao je Moussa Abu Marzouk, politički dužnosnik Hamasa.

Dotad žrtve padaju s obje strane. Potresni prizori stižu iz Gaze.

“Bili smo u dnevnom boravku kada nas je pogodio projektil. Bilo je mnogo dima, ništa nismo vidjeli, rekla je Amira Isleem”, stanovnica Gaze.

Broj žrtava u Izraelu mnogo je manji zahvaljujući moćnom proturaketnom sustavu. Izraelski premijer prstom upire u Iran.

“Prije nekoliko dana Iran je poslao naoružani dronna Izrael, iz Iraka ili Sirije. Lansirale su ga iranske snage, no naše su ga snage presrele na granici Izraela i Jordana. Mislim da to sve govori”, rekao je Benjamin Netanyahum izraelski premijer.

Od 10. svibnja kada je Hamas – organizacija koju niz zapadnih država smatra terorističkom, što otežava pregovore, na Izrael ispalio prve rakete – nema mira na Bliskom istoku. Području Gaze ozbiljno prijeti i treći val pandemije, piše HRT.

Komentari