Saša Srića: Javno zdravstvo spasilo nas je od situacije koja je zahvatila zemlje Zapadne Europe

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Pulmolog i koordinator SDP-ovog Odbora za zdravstvo Saša Srića komentirajući rezultate istraživanja Crobarometara koje je Dnevnik Nove TV objavio u ponedjeljak, prema kojima je HDZ u prednosti ispred Restart koalicije u kojoj je SDP s koalicijskim partnerima, je rekao kako su najveća anketa izbori i datum izbora.

“Vjerujem na valu odličnih rezultata na europskim izborima i predsjedničkim izborima, koalicija Restart ide na pobjedu na izborima koji slijede. Idemo prema očekivanoj, željenoj pobjedi”, kazao je Srića.

Smatra kako je SDP izabrao najbolje moguće koalicijske partnere.

Ističe kako je situacija što se tiče vođenja i održavanja kampanje bitno drugačija zbog epidemiološke situacije.



“Mjere fizičke distance će morati postojati i dalje. Pitanje je hoće li se i kada dogodi drugi val. Nakon prvog vala korone, nikad više ništa neće biti isto”, rekao je.

‘Liječnicima nisu obračunati prekovremeni sati na plaći’

Srića ističe kako je osobno ovaj period koronakrize proveo radeći na prvoj liniji.

“Za to smo kako zahvalu dobili da nas se u javnosti cijeni, ali smo dobili to da nam prekovremeni sati nisu platili ili se pokušavaju pretvoriti u neke slobodne dane koje nismo tražili”, kazao je.

“Na terenu smo bili više nego što je trebalo i nije nam to bilo teško. Mi smo to radili zato što smatramo da je ljudski život i ljudsko zdravlje najbitniji. Izjednačile su se plaće onih koji su radili veliki broj prekovremenih sati i oni koji su bili doma stjecajem okolnosti. Nismo adekvatno plaćeni”, rekao je Srića.

‘Javno zdravstvo spasilo nas je od situacije koja je zahvatila zemlje Zapadne Europe’

Govoreći o situaciji u zdravstvu, rekao je kako se suočavamo s velikim problemima i prije svega s velikim listama čekanja koje su se drastično produžile.

“Mi ćemo maksimalno napraviti da povećamo plaće liječnicima i medicinskim sestrama. Sigurno da će medicinski djelatnici biti nagrađeni”, rekao je Srića.

Napominje kako je javnozdravstvo relikvija socijalizma koju mnogi a priori odbacuju. “Ono što ja kao glavni koordinator govorim – javno zdravstvo nas je spasilo od situacije koja je zahvatila zemlje zapadne Europe”, ističe.

O eventualnom raspuštanju Stožera

“Podaci su dobri zahvaljući djelatnicima na terenu. Stožer ima stručnjake, ali on bi trebao biti jedno nadstranačko tijelo, a ne bi trebao biti u službi HDZ-a”.

Komentari