Sanaderovi odvjetnici nezadovoljni: Dobili smo na mostu, izgubili na ćupriji. Presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima

Screenshot

Odvjetnici Ive Sanadera Jadranka Sloković i Čedo Prodanović komentirali su novu nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu. To je napravio i odvjetnik HDZ-a ali i tužiteljica. Nitko izrečenom kaznom nije zadovoljan i žalit će se na Vrhovni sud.

Odvjetnik HDZ-a Vladimir Terešak komentirao je novu nepravomoćnu presudu u aferi Fimi media u kojoj je stranka proglašena odgovornom.

“HDZ je proglašen odgovornim za radnje fizičkih osoba u stranci, Ive Sanadera i blagajnice Pavošević. HDZ je kažnjen novčanom kaznom od 3,5 milijuna kuna i oduzima se imovinska korist od 14,6 milijuna kuna”, kazao je.

“Držim da ovo vijeće nije postupalo po rješenju Vrhovnog suda, odbilo je dokazne prijedloge obrane HDZ-a i držim kako ćemo u žalbi uspjeti”, rekao je. Pritom misli na izostanak konfrontacije s glavnim svjedokom Mladenom Barišićem koji je odbio odgovarati na pitanja obrane.



Napomenuo bih kako vrh stranke i članstvo nema nikakve veze s kriminalnim radnjama za koje su krivim proglašene fizičke osobe.

Odvjetnici Ive Sanadera Jadranka Sloković i Čedo Prodanović kazali su kako će se sigurno žaliti.

“S ovom presudom se ništa bitno nije promijenilo. Da bi presuda bila pravična i u javnom interesu ona mora biti zakonita i pravedna, a ona nije. Bez obzira na to što je otpao bitan dio imovinske koristi, ispada da je izrečena viša kazna nego prvi puta. Presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima”, kazala je Sloković.

“Ova odluka o nesrazmjeru, toga nije bilo prošli puta. Takav zaključak suda je potpuno krivi. Mi smo dostavili iz Porezne uprave potvrdu da nema nikakvih podataka o prihodima tih firmi. Jako nas je neugodno iznenadila ovakva visina kazne”, poručila je.

Prodanović je kazao da je sud nekonzistentan u poklanjanju vjere iskazu Mladena Barišića koji je dao 20 iskaza.

“S jedne strane mu se vjeruje, s druge mu se ne vjeruje. U globalu, šalili smo se, u odnosu na gospodina Sanadera, dobili smo na mostu, izgubili na ćupriji. Oduzima mu se isti iznos novca, no po drugačijoj osnovi. Njega se ne sudi za 15 milijuna nego za 275 tisuća, a dobio je praktički istu kaznu”, kazao je, prenosi tportal.

“Nas niti jedna presuda Županijskog suda ne može iznenaditi jer znamo koji je stav i odnos prema gospodinu Sanaderu”, kazala je Sloković.

“U svakom od ranijih predmeta Sanaderu se oduzima po 15 milijuna kuna. Jer se vodi računa o oduzimanju u drugom predmetu. Tog novca nema. Mi smo tvrdili da to sve treba biti jedinstveni postupak. Svi predmeti su po istoj špranci, jedna osoba nešto tvrdi, ima posebni status, a dokaza nema. Navodno je prilikom pretrage stana gospodina Barišića nađen je pun ormar tih odijela koja su stavljena na teret Ivi Sanaderu”, zaključila je Sloković.

Marija Vučko, zamjenica ravnateljice USKOK-a kazala je da je tužiteljstvo u načelu zadovoljno ali ne u potpunosti u ovom dijelu u kojem je došlo do oslobađanja. ‘Smatramo da su donacije protupravna imovinska koristi. Ne radi se samo o pukom evidentiranju nego o protupravnoj imovinskoj koristi i to je trebalo biti dio inkriminacije’, kazala je.

“Za 23,7 milijuna kuna imovine Ivo Sanader nema dokaza o podrijetlu. Što se tiče kazni, protek vremena je učinio svoje, ali sigurno ćemo se na to žaliti”, poručila je.

Komentari