Sanader ljutito: Nisam imao pravično suđenje

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Bivši premijer Ivo Sanader rekao je da nije imao pravično suđenje u aferi INA-MOL, a obrana je zatražila ukidanje neparvomoćne presude.

Što se događalo sa Sanaderom?

Na javnoj sjednici Vrhovnog suda Sanader je sudjelovao online putem, a u samu sjednicu uključio iz Remetinca u kojem se nalazi od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska nakon čega je iza rešetaka dočeka presudu u aferi Ina-MOL kojom je pred zagrebačkim Županijskim sudom zbog primanja mita osuđen na šest godina.

Ipak, kao što znamo to nije jedina afera za koju Sanader čeka odluku suda. Naime, bivši premijer koji u zatvoru očekuje i pravomoćnu presudu u aferi Fimi media pridružio se svojoj obrani koja je tražila ukidanje nepravomoćne presude i novo suđenje pred izmijenjenim vijećem, a ustvrdio je da nije imao pravično suđenje jer je postupak vođen bez njegove nazočnosti.

Sutkinja je tražila da ga dovedu u njezin ured i, bez prisutnosti odvjetnika, zatražila da prekine rehabilitaciju kako bi mogao iznijeti obranu. Odgovorio joj je da ipak mora na rehabilitaciju pa mu je rekla da će pročitati njegovu raniju obranu:


“Problem su bili Hernadi i njegova zastara, da to s njim nema veze i ne može ići na uštrb njegove obrane. Osim toga, u tom se predmetu nije događalo ništa tri godine pa ni tri tjedna ne bi ništa promijenila. Smatram da moje suđenje nikako nije bilo pošteno.”

Ježićeve izjave

O vjerodojstojnosti izjava krunskog svjedoka Roberta Ježića Sanader kaže: “Smatram da je iskaz krunskog svjedoka Roberta Ježića, kojim je priznao da je preko njega meni uplaćena polovina dogovorenog mita, vjerodostojan.”, ali obrana upravo Ježićeve riječi drže neuvjerljivim i kontradiktornim.

U niz iskaza pred sudom i Uskokom Ježić je, po riječima Sanaderova odvjetnika Čede Prodanovića, svaki put različito govorio o ključnim činjenicama, primjerice o vlasništvu nad tvrtkom Xenoplast i mogućnosti raspolaganja novcem.

Ježićeve izjave nevjerodostojnima smatra i Hernadijeva odvjetnica Laura Valković koja je predložila i da se postupak protiv njenog branjenika obustavi. U izjavi nakon sjednice kazala je da su iznijeli brojne žalbene razloge, od bitnih povreda odredaba kaznenog postupka do povrede Kaznenog zakona, osobito u odnosu na nastupanje zastare.

Prema nepravomoćnoj presudi Sanaderu je oduzeta i imovinska korist, a Ježićeva tvrtka za koju je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet milijuna eura.

 

Komentari