Samostalni umjetnici zahtijevaju ostavku ministrice kulture jer ne zastupa interese umjetnika te šteti kulturi

U prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu, 15. siječnja 2020., točno u podne, samostalni umjetnici, na temelju zaključaka Skupštine Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), održali su sastanak na temu Nacrta prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva. Na sastanku su bili nazočni samostalni umjetnici, članovi umjetničkih strukovnih udruga iz svih područja umjetničkog stvaralaštva.

Razlog sastanka je bio netransparentan način i tijek izrade Zakona, čiji je predlagatelj Ministarstvo kulture.

Ministrica kulture, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, sustavno je ignorirala stavove, prijedloge i mišljenja samostalnih umjetnika kojih se novi Zakon najviše tiče, HZSU-a koji postoji od 1965. godine, a i same Radne skupine. Radna skupina, koju je ministrica kulture imenovala 2017. godine, sastala se samo četiri puta. Sa zadnjeg sastanka, održanog prije više od polovice godine, članovi Radne skupine još uvijek nisu dobili zapisnik, a niti posljednji Nacrt prijedloga Zakona, koji je prema dopisu Ministarstva financija u završnoj fazi.

Tijekom sastanka, samostalni umjetnici upoznati su s posljednjim dostupnim Nacrtom prijedloga Zakona. U svojim raspravama, svi nazočni samostalni umjetnici dali su punu podršku radu i djelovanju HZSU-a.



Prozvani su neki članovi Radne skupine i predstavnici strukovnih udruga, koji na sastancima koje je sazivala ministrica kulture, nisu zastupali umjetnike koje predstavljaju, nego su iznosili svoje osobne stavove.

Prijedlog nema konsenzus umjetničkih udruga

Nacrt prijedloga Zakona nema konsenzus umjetničkih udruga, kao što ministrica kulture javno iznosi.

Naglašeno je da je uvođenje minimalnog i maksimalnog financijskog cenzusa potpuno neprihvatljivo, kao i uvođenje u sustav nedefinirane kategorije stručnjaka u kulturi. Raspravljalo se i o koeficijentu za izračun osnovice budućih mirovina koji je 2009. godine umanjen s koeficijenta 1,2 na 0,8, a unatoč obećanju, isti još uvijek nije vraćen.

U konačnici su jednoglasno, uz svoje potpise, samostalni umjetnici donijeli sljedeće zaključke:

  • Koeficijent za izračun osnovice budućih mirovina mora biti odmah vraćen s 0,8 na 1,2.
  • Nacrt prijedloga Zakona potpuno je neprihvatljiv.
  • Zahtijeva se ostavka ministrice kulture, dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, jer je dosadašnjim djelovanjem pokazala da ne zastupa interese umjetnika te šteti kulturi općenito.

Sudionici sastanka jednoglasno su se složili da će se za svoja prava boriti svim legalnim sredstvima uključujući i prosvjede.

U raspravi je također istaknuto da samostalnih umjetnika možda nema puno, ali zato imaju svoju publiku kojoj kultura i umjetnost znači puno i imat će njihovu podršku.

Komentari