SAMO U HRVATSKOJ U natječaju za razvoj lokalnih zajednica Crkva dobila 17 i pol milijuna kuna. Evo koliko su dobile škole, vrtići i muzeji

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU od 2017. godine provodi “Program ulaganja u zajednicu” koji komuniciraju kao “sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu”.

Pri raspisivanju natječaja ističu da njihov program “odražava potrebe šire lokalne zajednice za ulaganje u građevine javne namjene s utjecajem za širu zajednicu”, Telegram otkriva kako se uvijek dogodi da većinu nemalih sredstava uvijek dodijele Crkvi.

Ministarstvo regionalnog razvoja se oglasilo i, ponvno, glavnina od 20 milijuna kuna pripala je župama.

Od 20 milijuna kuna, Crkva je dobila 17 i pol

Slična situacija bila je i ranije. Naime, 18 milijuna kuna sufinanciranja iz natječaja 2017. godine i 2018. godine tako je otišlo na gradnju, obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata, ali i za elektrifikaciju crkvenih zvona, izgradnju ispovjedaonice ili nabavku razglasa.



To i ne čudi, s obzirom na to da prema propozicijama natječaja naviše bodova može dobiti samo prijavljeni projekt koji pridonosi zadovoljenju vjerskih potreba.

Praksa pomaganja vjerskim zajednicama javnim novcem nastavljena je i lani pa od sveukupno 204 sufinanciranih prijava samo 24 nisu bili projekti vjerskih zajednica, odnosno katoločkih župa.

Od 20 milijuna kuna, crkvama je otišlo 17 i pol.

Projektima koje su prijavile škole, vrtići, muzeji i domovi zdravlja, dodijeljeno je pak svega 12 posto dostupnog iznosa, odnosno 2.556.000,00 kuna.

Župa pohoda Blažene Djevice Marije u Šandrovcu dobila je 50.000 kuna za stolariju za župnu kuću i elektrifikaciju i obnovu zvona.

Župa sv. Martina biskupa u Velikoj Trnovitici također je iskoristila priliku da promjeni vanjsku stolariju, a za to su dobili 40.000 kuna.

U katedrali sv. Vida nastavit će se radovi na obnovi namještaja za što im treba 120.000 kuna.

S druge strane, osnovna škola Mate Lovraka u Velikim Grđevcima dobila je tek 100.000 kuna za prenamjenu tavanskog prostora u knjižnicu i informatičku radionicu. Dječji vrrtić Bubamara u Ližnjanu dobio je tek 16.051 kuna za obnovu zgrade.

Župama pomažu i gradovi, općine i županije

Da program uvelike ide na ruke vjerskim zajednicama, Telegram je izvještavao i ranije. Naime, tadašnja ministrica Gabrijela Žalac u Đakovu se susrela s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem koji joj se požalio da nedostaje natječaja na koje bi se Katolička crkva mogla javiti.

Uz to, otkrili su i kako se velik broj župa iste godine ili godinu kasnije javljao i na slične natječaje ministarstava kulture za iste ili slične radove na njihovim objektima.

Uz sve to, župama za obnovu redovno pomažu i gradovi, općine i županije. Žalac je zamijenio Marko Pavić koji je upitan jesu li i 2019. godine bili široke ruke prema župama u sklopu programa “Ulaganje u zajednicu”.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja stigao je odgovor da je natječaj i daje u tijeku. No, Telegram je tada već ranije dobio pisanu potvrdu dvoje dobitnika sufinanciranja da su s Ministarstvom već potpisali ugovore o dodjeli sredstava.

I ove godine objavljen je natječaj

Ministarstvo je i ove godine na svojim stranicama objavilo poziv za iskaz interesa za program “Ulaganje u zajenicu” vrijedan 20 milijuna kuna.

Navode da je neprofitnim organizacijama iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi, vjerskim zajednicama te vlasnicima građevina javne namjene dostupno sufinanciranje izgradnje, nadogradnje, adaptacije, sanacije, modernizacije ili rekonstrukcije građevina s maksimalno 500.000 kuna, piše Telegram.

Komentari