‘Samo jedna zaraza putuje brže od virusa, a to je strah’

Strah

Korona virus zabrinuo je cijeli svijet, javnost je u strahu, vlasti izoliraju područja u kojima su zabilježene zaraze, a broj oboljelih raste iz dana u dan. No, unatoč globalnoj panici ne možemo se oduprijeti dojmu da je ovo samo još jedna napuhana priča u čijem širenju glavnu ulogu imaju mediji.

Dvije su glavne činjenice koje ruše kredibilitet smrtonosnom virusu koji hara svijetom. Prvo, podaci pokazuju da je gripa znatno opasnija te da svake godine samo u Hrvatskoj odnese desetke života. Drugo, cijela priča oko korona virusa više podsjeća na roman Inferno autora Dana Browna.

Gripa opasnija za Hrvate

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je ove sezone od gripe umrlo 11 ljudi. Gripa najviše pogađa one najmlađe, škole i vrtići su poluprazni, gripa je na vrhuncu, a stopostotne zaštite nema. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da se broj oboljelih od gripe popeo na 20 388.

Bez obzira na te podatke, mediji nas svakodnevno obasipaju brojkama oboljelih od korona virusa od azijskih preko europskih zemalja pa sve do Amerike. Broj zaraženih od korone konstantno se prati, o samom virusu nema puno informacija, a mediji tu priču lijepo upakuju, uokvire senzacionalističkim, bombastičnim naslovom i plaše javnost.



No, činjenice su sljedeće. Prošle sezone u Hrvatskoj je zabilježeno 117 umrlih od gripe, ove sezone za sada ih je 11, a u Hrvatskoj ne postoji niti jedan slučaj zaraze korona virusom.

Nova godina–nova pandemija

Nadalje, svako par godina mediji nas bombardiraju pričama o novoj „strašnoj, razornoj, ubojitoj“ pandemiji koja će smanjiti populaciju u rapidnom roku.

Od 2002. do 2003. čitali smo najviše o SARS-u koji je harao uglavnom Azijom. SARS je usmrtio 774 ljudi u svijetu. Nakon toga nam je prijetila ptičja gripa čiji je epicentar također bio u Aziji, a odnijela je oko 400 života. Svinjska gripa vrhunac je doživjela između 2009. i 2010., a usmrtila je oko 18 500 ljudi. Tri godine kasnije svijet je zahvatila nova epidemija – ebola, a odnijela je 11 300 života.

Sada je korona virus globalna prijetnja

Trenutno je korona virusom zaraženo malo manje od 80 000 ljudi, pri čemu je 2 462 umrlih. No mediji često zaborave navesti još jednu bitnu činjenicu, a to je broj pacijenata koji su se uspješno oporavili. Njih je trenutno 23 355.

U Hrvatskoj se sumnjalo da je nekoliko osoba zaraženo korona virusom, no svi nalazi bili su negativni pa je broj oboljelih kod nas i dalje nula.

“Samo jedna zaraza putuje brže od virusa, a to je strah”, napisao je Dan Brown u popularnom romanu Inferno. To nam potvrđuje i korona virus. Mediji potpiruju globalnu paniku korona virusom, skrećući pažnju s drugih problema, a rezultat toga jest i globalni strah.

Komentari