Samo jedna srednja škola i dalje održava nastavu u učionicama

Ilustracija Jakov Prkic / CROPIX

Srednja Škola Otočac jedina je škola u Hrvatskoj koja i dalje održava nastavu u školi. Tu su odluku donijeli u suradnji s lokalnim Stožerom civilne zaštite na temelju dobre epidemiološke situacije. Naime, u školi nije zaražen niti jedan učenik, nastavnik, kao ni nenastavno osoblje. 

“Meni je ovo logično rješenje, a dođe li do promjene epidemiološkog stanja, u svakom trenutku možemo prijeći na online jer imamo i opremu i iskustvo. Bilo bi mi drago da nismo jedini u Hrvatskoj koji smo ostali na nastavi u školi, no čini se da jesmo”, rekla je ravnateljica Adela Rukavina za Jutarnji list.

Izvođenje online nastave ovisi o opremi kakvom raspolažu nastavnici i koliko su educirani, a mnogi su zakinuti zbog kašnjenja isporuke druge ture od 26 tisuća laptopa za nastavnike te niz škola još čeka i priključke za brzi internet. Također, nije provedena ni sveobuhvatna nastavnička edukacija za upotrebu digitalnih alata.

“Desetljećima znamo da nam škole rade u bitno različitim uvjetima. Sada u online nastavi do izražaja dolazi neujednačenost opremljenosti, ali i obiteljski standard učenika i nastavnika. Netko ima brzi internet u stanu, netko nema, netko dijeli laptop s ostalim članovima kućanstva, netko ne. Nastava se negdje prati i putem pametnog telefona, no neki ga nemaju”, istaknula je ravnateljica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec.



Osim opreme, pojedine škole se, poput ugostiteljskih i medicinskih, susreću se s problemom odrađivanja prakse. Kako su ugostiteljski objekti zatvoreni učenici moraju organizirati praksu kod kuće što može biti vrlo problematično.

 

Komentari