Samo 106 logoraša preživjelo je proboj iz zloglasnog logora smrti prije 75 godina

reissinstitute.org

22. travnja 1945. godine. U 10 sati ujutro počeo je proboj iz Jasenovca, ustaškog logora smrti. Stotine logoraša logora Jasenovac su provalile vrata i krenule u bijeg. Preživjelo ih je samo 106.

Tri mjeseca ranije najveći i najpoznatiji logor smrti nacističke Njemačke Auschwitz oslobođen je, a u najvećem hrvatskom sabirnom logoru Jasenovac su se još odvijale stravične likvidacije. Napredovanje NOV-e samo je još više potaknulo ustaški režim da žešće nastavi s likvidacijama.

U logoru je bilo 1073 logoraša

Nakon što je likvidiran ženski logor i posljednja grupa žena ubijena, više od polovine zatvorenika, ne želeći se pomiriti sa skorom i izvjesnom smrti odlučilo se na pokušaj proboja uz sav rizik. U logoru je tada bilo zatočeno 1073 logoraša, njih oko 600 je krenulo u proboj.

Lak plijen ustaškim strojnicama

Od tih 600 proboj je preživjelo 106 zatvorenika, a svi ostali našli su smrt na putu od logorske zgrade do logorskih vrata, na cesti, u hladnoj i nabujaloj rijeci Savi, na livadama oko logora i prilazima šumi kod Košutarice. Iscrpljeni od teškog rada, neishranjeni i umorni od očekivanja predstojeće smrti bili su lak plijen ustaškim strojnicama, među njima je poginuo i Ante Bakotić, predvodnik proboja.  Oko 470 bolesnih, starih i nemoćnih zatočenika nije sudjelovalo u proboju. Izgubili su nadu u mogućnost spasa ili su vjerovali kako neće baš svi biti likvidirani. Oni koji su ostali, vjerojatno su istog dana ubijeni i spaljeni zajedno s logorskim objektima.



Proboj iz Kožare: Preživjelo tek 11 zatočenika

Isti dan, u 20 sati iz dijela logora zvanog Kožara također je započeo proboj. Nakon ubojstva trojice ustaških stražara, kojima je oduzeto oružje, prva desetina napala je noževima stražu na izlaznim vratima logora, a druga ustaše kod glavnih vrata. Treća desetina razrezala je žicu na strani logora prema poljima i željezničkoj pruzi. Četvrta desetina obavijestila je ostale zatočenike o bijegu i potpalila radionice i skladišta.

Zatočenici, njih 176, su bježali prema Savi, spuštali se niz jasenovačke ulice, trčali prema poljima. Mitraljeska vatra iz bunkera,  s nasipa,  sa ceste i željezničke pruge nemilice ih je kosila. Mnoge je zaustavila već na samoj bodljikavoj žici razapetoj oko mjesta  Jasenovac. Ustaška potjera za odbjeglim zatočenicima trajala je cijelu noć.

Skriveni po šumama oko Jasenovca samo je jedanaest zatočenika Kožare preživjelo proboj, piše 24 sata.

Komentari