SAD obilježava Dan veterana

Amerika danas obilježava Dan veterana, jedan od 12 saveznih praznika koje je odredio Kongres. Odavanje počasti braniteljima 11. studenog počelo je nakon završetka Prvog svjetskog rata, praznik se zvao Dan primirja.

Predsjednik Dwight D. Eisenhower 1954. praznik je preimenova u Dan veterana. 1968. koji se razlikuje od Dana sjećanja kojim se odaje počast svima koji su poginuli u vojnoj službi.

Sjedinjene Američke Države imaju 19 milijuna vojnih veterana. Najviše ih je iz Zaljevskog rata- 7,8 milijuna; gotovo šest milijuna ih je iz Vijetnamskog rata, gotovo milijun iz Korejskog rata, 240 tisuća ih je iz Drugog svjetskog rata. 78 posto veterana bilo je aktivno u ratovima, 22 posto služilo je u mirnodopskom razdoblju, prema podacima Pew Research Centra.

Vojska je i dalje jedna od najpoštovanijih institucija u SAD-u, iako i prema tom segmentu države opada povjerenje građana. Amerikanci i dalje doprinos veterana vide kao važan prioritet. U anketi iz ožujka 2019. koju je proveo Pew Research Centar 72 posto ispitanika kazalo je kako bi u proračunu povećali potrošnju za braniteljske naknade i usluge.



Američki predsjednik Joe Biden, čiji je pokojni sin Beau bio iranski vojni veteran, sudjelovao je na ceremoniji polaganja vijenca na Grobu neznanog vojnika u Arlingtonu gdje je sahranjeno oko 400 tisuća američkih vojnika.

Predsjednik Biden ranije je objavio kako će njegova administracija posvetiti više pozornosti rješavanju problema vojnika koji su bili izloženi toksičnom okruženju u vojnim operacijama. Vlada planira početi s pregledom vojnika kod kojih su se tijekom vremena i nakon prestanka službe razvili problemi s disanjem i sinusima zbog, kako se sumnja, dodira s opasnim tvarima na terenu.

Na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu veterani, njihove obitelji i brojni građani danas obilaze spomenike onima koji su sudjelovali u oružanim sukobima od Prvog svjetskog rata do danas.

Diljem Amerike braniteljima se danas u znak poštovanja i zahvalnosti nude besplatna kava, pivo, obrok u restoranima, popust u trgovinama, besplatno pranje automobila.

Komentari