SAD će odgovoriti na svako sjevernokorejsko testiranje rakete

Washington će biti vrlo razočaran ako Sjeverna Koreja provede testiranje nuklearne rakete ili rakete velikog dometa te će kao najveća svjetska vojna i gospodarska sila na to odgovoriti, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za sigurnost.

Washington ima “puno alata u svojoj kutiji” kako bi odgovorio na takvo testiranje, rekao je Robert O’Brien u razgovoru za ABC-jevu emisiju “This Week”.

“Ako Kim Jong Un tako postupi bit ćemo iznimno razočarani, a to ćemo i pokazati”, poručio je O’Brien, govoreći o sjevernokorejskom čelniku.

Sjeverna Koreja je od Washingtona tražila da ponudi novu inicijativu kako bi se nadišle nesuglasice oko nuklearnog programa Pjongjanga. Komunistička država ovaj je mjesec upozorila SAD da će neuspjeh u pronalaženju zajedničkog jezika potencijalno rezultirati neželjenim “Božićnim darom”.



Američki vojni zapovjednici upozoravaju kako bi se potez Sjeverne Koreje mogao odnositi na testiranje raketa dugog dometa, nešto što Pjongjang ne čini od 2017., otkad ne provodi ni testiranje nuklearnih bombi.

O’Brien je kazao kako su SAD i Sjeverna Koreja otvorili kanale komunikacije, no nije dao više detalja. Naglasio je da se Washington nada da će sjevernokorejski čelnik Kim održati svoja obećanja o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Savjetnik Bijele kuće je podsjetio da je SAD i dalje najveća svjetska vojna sila s ogromnom gospodarskom moći i da time može stvoriti ogroman pritisak na azijsku državu.

Sjeverna Koreja je zaprijetila “darom” usprkos tome što su Trump i Kim proteklih godina započeli međusobne pregovore i razvili dobar odnos, smatra O’Brien. “Možda je promijenio mišljenje”.

“No morat ćemo čekati i vidjeti. Budno ćemo pratiti. To je situacija koja nas naravno zabrinjava”, zaključio je.

Kim je u subotu održao sastanak s vodećim ljudima svoje stranke kako bi raspravljao o važnim pitanjima, uoči isteka roka od jedne godine koje je postavio SAD-u, objavila je u nedjelju sjevernokorejska novinska agencija.

Komentari