Sačić traži poništenje presude iz 1946. o konfiskaciji imovine u Zrinu: Očekujem da će presuda biti donijeta i kratkom roku provedena

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić izvijestio je u četvrtak da je podnio tužbu Županijskom sudu u Sisku kojom traži da se proglasi ništetnom presuda kotarskog suda u Dvoru na Uni kojom je 1946. konfiscirana sva pokretna i nepokretna imovina Hrvata u Zrinu.

Sačić je na konferenciji za novinare rekao da im je imovina oduzeta 1946. “nakon partizanskog pomora nad hrvatskim življem u Zrinu”, 9. rujna 1943.

Ta presuda je, kako kaže, imala pravne učinke u bivšoj SFRJ, a 30 godina u hrvatskom demokratskom društvu nije bilo dovoljno kako bi je se proglasilo ništetnom i izoliralo kao eklatantan primjer totalitarizma i jugokomunističkog sustava.

Na to nas, smatra Sačić, obvezuju mnoge europske rezolucije i konvencije koje osuđuju zločine totalitarističkih sustava, a posljednja rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019.  izrijekom spominje da se države članice EU obvezuju ukloniti sve ostatke funkcioniranja ostataka totalitarnih sustava, nacizma, fašizma ili komunizma.

No, dodao je, naša Vlada i pravosudna tijela, Vrhovni i Ustavni sud još nisu donijeli ni jedno takvo pravno shvaćanje i stajalište – iako su obvezni – kojima bi jasno sugerirali da se takve nehumane i necivilizirane presude uklone.

Izvijestio je da je zbog toga, kao saborski zastupnik, izabran u 6. izbornoj jedinici gdje se nalazi Zrin, podnio tužbu kojom se ukazuje na protupravnost i neodrživost takvog stanja.

Sačić smatra da je presuda iz 1946. duboko protivna temeljnim ustavnim načelima i vrednotama RH i da je u koliziji s javnim poretkom i moralom, necivilizirana i protivna Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda, UN-ovoj Deklaraciji o ljudskim pravima i slobodama.

“Očekujemo da će presuda biti donijeta i kratkom roku provedena”, dodao je i ustvrdio da bi to bio velik korak za sve napaćene ljude Zrina, odnosno njihove nasljednike koji su izravno oštećeni i raseljeni oko Đakova, Slatinskog Drežnika i Našica i sada, kako je rekao, vide oglase beogradskih agencija za nekretnine o prodaji kuća.

To je prestrašno, rekao je, da se na razbojnički način uđe u posjed i zahvaljujući nepoduzimanju pravnih mjera ti posjednici, a ne vlasnici, prodaju tuđe kuće. Toga nema nigdje u Europi, rekao je Sačić.

Komentari