Saborski zastupnik upozorio: Trgovačka ‘Vlada bratstva i jedinstva’ potpuno je nezainteresirana za tematiku mirovinskog sustava

Daniel Spajić/Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru upozorio je na probleme unutar mirovinskog sustava.

Zastupnik Domovinskog pokreta je podsjetio kako će uskoro godina dana kako su društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima dostavila izvješća za 2019., te da uskoro slijedi i rok za dostavu ovakvih izvješća i za 2020., međutim, tvrdi Spajić, vladajuća koalicija još nije našla za shodno da ova izvješća stavi na dnevni red Sabora što jasno govori o odnosu prema ukupnoj mirovinskoj politici.

“Više puta smo za ovom govornicom upozoravali na iznimno teško stanje u kojem se nalazi naš ukupni mirovinski sustav te nepovoljne trendove koji ga tek očekuju u godinama koje slijede. Znamo da velika većina naših umirovljenika teško živi s mirovinama koje u prosjeku jedva dosežu 40-ak posto prosječnih plaća”, poručio je Spajić.

Spajić smatra kako se od skoro 40 mld kuna potrebnih i za tako male mirovine, samo polovina skupi kroz mirovinske doprinose, dok se deficit, odnosno druga polovica, namiruje iz poreza i ostalih proračunskih prihoda.



“Ovakva situacija je višestruko štetna: s jedne strane nema prostora za, nužno potrebni, pomak u prihodima naših umirovljenika. S druge strane, zbog deficita od 20-ak mld kuna kojega treba namiriti iz ostalih proračunskih prihoda, nisu moguća značajnija porezna rasterećenja građana i gospodarstva, čime bi se dodatno potaknuo gospodarski rast. Nalazimo se u začaranom krugu koji nas, zbog nepovoljnih demografskih trendova, vuče u daljnje zaostajanje”, istaknuo je.

Naša trgovačka ‘Vlada bratstva i jedinstva’ potpuno je nezainteresirana za ovu tematiku

Podsjetio je na dramatično upozorenje Europske komisije izdano prije nekoliko godina, kako će na razini EU, zbog sve duljeg životnog vijeka i nepovoljnih demografskih trendova, do 2060. prosječan broj radnika po umirovljeniku pasti s četiri na dva što će ozbiljno ugroziti održivost mirovinskog sustava članica.

“Po tome kriteriju mi smo zemlja koju je vladajući duopol lansirao duboko u budućnost jer mi već danas imamo samo 1,2 zaposlena po umirovljeniku. Na nekim područjima poput stradale Banovine, ovaj omjer je i prije potresa bio jedva 1:1. U istom dokumentu Europska komisija snažno se zalaže za poticanje privatne štednje u mirovine, pogotovo u zemljama koje su već sada daleko ispod europskog prosjeka poput RH. Međutim, naša trgovačka Vlada bratstva-i-jedinstva potpuno je nezainteresirana za ovu tematiku,” poručio je Spajić.

Spajić je komentirao i dobro poznatu sposobnost Vlade da upravlja državnom imovinom, pogotovo poduzećima u vlasništvu i suvlasništvu države, o čemu najbolje govori prijedlog proračuna Vlade za period do 2023. u kojem je ukupni prihod od državne imovine u ovoj godini planiran na razini od samo 2,4 mld kuna godišnje, s tendencijom pada na 2,1 mld kn do 2023. godine.

“Primjeri iz susjednih zemalja poput Slovenije i Mađarske, ali i dobiti nekih domaćih kompanija, jasno govore kako bi ovakve proračunske prihode mogle ostvariti pojedinačno naše najveće državne kompanije. Ukratko, nebriga ove Vlade za dobrobit građana najvidljivija je u mirovinskom sustavu”, tvrdi Spajić te dodaje kako i uz deficit od čak 50 posto, iz prvog stupa se isplaćuju takve mirovine da je većina naših umirovljenika na rubu egzistencije.

U Domovinskom pokretu smatraju kako je jedino rješenje snažan gospodarski rast koji će značajno povećati broj radnih mjesta i prosječne plaće, a toga nije bilo niti u planu čak i prije koronakrize.

“Poticanje dobrovoljnih oblika mirovinske štednje je zanemarivo, a investicijski potencijal postojećih 125 mld kn mirovinske štednje građana nije niti približno iskorišten. Uz ovako neodgovoran pristup Vlade jednom od najtežih problema našeg društva, sadašnji i budući umirovljenici mogu očekivati samo daljnji pad standarda i neizvjesnosti”, zaključio je Spajić.

Komentari