SABORSKA ZASTUPNICA Mikro i male tvrtke mogu biti sumnjive samo onima čiji se mentalni sklopovi nalaze u dalekoj prošlosti

Zbog izmjene Zakona o doprinosima koje su na snagu stupile početkom godine, a koje je ministar financija Zdravko Marić obrazložio zloupotrebama od strane pojedinih direktora i članova uprava koji prijavljuju manje od osam sati radnog vremena, pa su sada svi prisiljeni se prijaviti na puno radno vrijeme, odnosno za to vrijeme plaćati doprinose očekuje se pravi tsunami zatvaranja trgovačkih društava.

Naime, Marićev zakon prouzročit će probleme mikropoduzetnicima, a pogotovo početnicima koji su uglavnom ‘poduzetnici iz nužde’, te nemaju neko financijsko zaleđe. Uglavnom se novci posude, isplaniraju troškovi za godinu-dvije-tri, te se pazi na svaku kunu.

Uvođenje jednog novog troška, koji nije zanemariv, te prelazi 24.000,00 godišnje i premašuje temeljni kapital d.o.o., mnogi su prognozirali kako će taj novi namet poduzetnike baciti na koljena.

O mogućem valu zatvaranja trgovačkih društava razgovarali smo s Mostovom saborskom zastupnicom Ivanom Ninčević-Lesandrić koja je bila jedan od najvećih kritičara zakona tijekom njegovog donošenja.



 Zakon o doprinosima je neprijateljski prema poduzetnicima

Saborska zastupnica za Otvoreno.hr kaže kako Zakon o doprinosima najbolje pokazuje neprijateljski stav ove vlade prema mikro i malom poduzetništvu te kako ministar financija uopće ne razumije kako funkcionira tržišna ekonomija i koje su njezine zakonitosti.

“Imam osjećaj kao da živimo u vremenu bez interneta, razmjena iskustava, pozitivne prakse pa da ne vidimo što i kako druge države rade. Upravo mikro i mala poduzeća od ukupnog broja novootvorenih radnih mjesta u EU sudjeluju sa skoro 90 posto. Upravo ona prema kojima ova Vlada ima najmanje sluha”, smatra Ninčević Lesandrić.

Tatjana Korceba-Huić: Pravi val zatvaranja trgovačkih društava očekujemo sljedeće godine, doći će do ovrha, ugrožavanja egzistencije

Saborska zastupnica naglašava da čak 97.5 posto trgovačkih društava u RH čine mikro i mali poduzetnici.

“Sada sve male poduzetnike treba kazniti zbog navodnih zlorabitelja. Ako takvi i postoje, onda ova Vlada pokazuje svu svoju nemoć kad državne institucije, kojima upravljaju njihovi kadrovi, nisu sposobni se obračunati s istima”, kaže Ninčević-Lesandrić.

Na komentar da je opravdanje za donošenje Izmjena zakona ministar Zdravko Marić našao u tome što će on zahvatiti najviše tvrtke bez zaposlenih naša sugovornica kaže da su takve sporne još samo onima koji ne razumiju vrijeme u kojem živimo i onima koji sve čine da se bore za socijalističke petoljetke i slične zaboravljene politike.

Ova država ima ozbiljan problem sa zakonodavnim okvirom

“U EU-i  čak 59% subjekata malog gospodarstva posluje bez ijednog zaposlenog! U Češkoj, Nizozemskoj, Malti, Francuskoj, Belgiji i Poljskoj  bez zaposlenih je više od 70 posto takvih tvrtki. Takve tvrtke mogu biti sumnjive samo onima čiji se mentalni sklopovi nalaze u dalekoj prošlosti kad je u pitanju tržišna ekonomija”, kaže Lesandrić

Podsjetila je i na činjenicu da je 70 posto takvih tvrtki u blokadi dužoj od 120 dana zbog nepodmirenih obaveza i dodala kako je to uopće ne čudi.

Jerković: Marić, koji je došao u ministarsku fotelju iz sustava koji je sinonim za porezne prijevare, izvlačenje novca, kriminal i zlouoporabu, viče-držite lopova

“Poslovati bilo kako u zemlji s ovakvom poreznom presijom i ovako tromim, glomaznim i neučinkovitim državnim aparatom ravno je čudu. Zato objave razno raznih lista srama iz Porezne uprave ne pokazuju da imamo posla s zlorabiteljima, već da ova država ima ozbiljan problem sa zakonodavnim okvirom, odnosom prema poduzetništvu i Poreznom upravom koja ne radi svoj posao”, smatra naša sugovornica.

Osvrnula se i na poticaje za male tvrtke odnosno nepovratna sredstva s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od 55 tisuća kuna.

“Ova Vlada nikako da shvati da je financijska pomoć kratkoročna, a zakonski okviri rasterećenog poslovanja dugoročni, i kao takvi imali bi i dugoročne, a ne kratkoročne pozitivne rezultate!”, rekla je Ivana Ninčević Lesandrić.

Komentari