Saborska oporba: Zakon se poigrava sa žrtvom grada Vukovara, jer se koristi za političke predizborne svrhe

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Tim zakonom Vlada želi doprinijeti bržem oporavku gospodarstva u Vukovaru. Također zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se to odnosi, Grad Vukovar i naselje Bogdanovci.

Kao mjesto posebnog pijeteta određena je i Nacionalna memorijalna bolnica u Vukovaru, a memorijalno groblje iz Domovinskog rata definirano kao središnje mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta i središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi neovisne i samostalne Hrvatske.

Saborska oporba kritična prema zakonu

No zakon nije naišao na odobravanje ni ljevice ni desnice. Saborska oporba iznijela je u četvrtak niz zamjerki na zakonski prijedlog da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, nazvali su ga promašajem, čistom deklaracijom i predizbornim igrokazom vladajućeg HDZ-a, HDZ ga hvali i poručuje da nudi okvir koji će Vukovaru omogućiti vraćenje na tračnice napretka.

“Ovaj Zakon ne rješava ništa u Vukovaru, to je politički igrokaz kojim se ne rješava pitanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, usprkos tome što ima nekih dobrih odredbi. Zakon se poigrava sa žrtvom grada Vukovara, jer se koristi za političke predizborne svrhe rekao je danas u Saboru Hrvoje Zekanović, zastupnik HRAST-a u raspravi o novom Zakonu o pijetetu Vukovara.



Citirajući Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina članak 8. koji kaže-“Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.”

Zekanović naglašava kako ćirilične ploče ne rade, niti na snošljivosti, niti na dijalogu, odnosno razvijanju razumijevanja, a niti na solidarnosti.

HDZ prisvaja ‘domoljubnu rentu’

“Mislim da je jasna stvar da HDZ ima način rada da pokušava prisvojiti tzv. ‘domoljubnu rentu’ gdje oni prisvajaju isključivo pravo na odlučivanje o tome tko voli Hrvatsku, a tko ne voli i vrlo često manipuliraju nekakvim simbolima naše državnosti kao i simbolima koji nas podsjećaju na rat. Manipuliraju i tragedijom na način da bi izvukli nekakvu političku korist od toga”, rekao je Bojan Glavašević za Otvoreno napomenuvši kako i Zakon o Vukovaru kao mjestu od posebnog domovinskog pijeteta apsolutno ide u tom smjeru.

Komentirajući što će Vukovar dobiti tim Zakonom, Glavašević je istaknuo kako taj grad zaslužuje biti mjesto života, a ne da cijeli grad bude muzej.

Iskazao je uvjerenje kako se ne može Zakonom propisati što bi netko trebao osjećati i kako bi se trebao ponašati na takvom mjestu.

Glavašević je napomenuo kako je proteklih godina u Vukovar uloženo mnogo novaca.

“Kada se zbroji i podvuče crta, stvarno su sve vlade do sada napravile mnogo za Vukovar, ali bez obzira na to, problemi u Vukovaru ostaju i dalje. Očito je u pitanju nešto što se ne može riješiti novcima”, rekao je Glavašević.

Napomenuo je kako bi možda, za promjenu, trebalo stvar pogledati iz jednog drugog mjesta gledišta.

Sa zakonom se strateški čekalo

Domagoj Hajduković je rekao kako smatra da se s tim “strateški čekalo, prije svega zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako bi trenutni predsjednik Vlade ‘bildao’ imidž”.

Isto tako, Hajduković upozorava kako ne treba zaboraviti na činjenicu da su i parlamentarni izbori u ovoj godini i “sigurno je da HDZ različitim spinovima na pitanju pijeteta i Domovinskog rata pokušava ‘ušičariti jeftine političke bodove’”.

O tome što će taj Zakon donijeti Vukovaru, Hajduković je naglasio kako je Vukovar mjesto posebnog pijeteta te simbol stradanja u Domovinskom ratu. No, iskazao je uvjerenje kako taj Zakon neće ništa promijeniti.

Vukovaru trebaju investicije i nova radna mjesta

“Vukovaru, na samom istoku Hrvatske trebaju mnogo djelatnije mjere poput investicija, otvaranja novih radnih mjesta, a to je sve ono što ova Vlada nije napravila. Pijetet prema Vukovaru, istoku Hrvatske i svim područjima stradalima u ratu, mislim da treba dati radom, poštenjem i zalaganjem”, istaknuo je Hajduković.

Još je jednom napomenuo kako ova Vlada to nije napravila. Ono čime se ova Vlada hvali, smatra Hajduković, a to je projekt Slavonija je, prema njegovom mišljenju ‘čisti PR’.

Komentari