Sabor u petak završava izvanrednu sjednicu i donosi zakon o obnovi od potresa

Patrik Macek/PIXSELL

Glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima je i prijedlog zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka, Hrvatski sabor u petak će završiti dvotjedno izvanredno zasjedanje.

Prije toga raspravit će tri zakonska prijedloga, izjasniti se o amandmanima na zakonski prijedlog o obnovi, a u petak glasovati o svim točkama koje je raspravio na izvanrednoj sjednici.

U zakon ugrađeni socijalni kriteriji

Konačnim prijedlogom zakona o obnovi od potresa, definira se model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Ugrađeni su socijalni kriteriji, odnosno dohodovni i imovinski cenzus, pa će građanima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine država i županija, grad ili općina u potpunosti financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina.



Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.

U potpunosti će se financirati konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje, a razmotrit će se da se to pravo omogući i svim osobama s invaliditetom, najavio je u saborskoj raspravi o zakonu premijer Andrej Plenković.

Podneseno oko 170 amandmana

Kako će zakon u konačnici izgledati znat će se nakon što se Vlada, a potom i Sabor, očituju o oko 170 amandmana koje je mahom podnijela oporba, koja ustrajava u ocjeni da se zakon nije bavio strategijom i vizijom Zagreba u budućnosti.

Po tridestak amandmana podnijeli su klubovi Zeleno-lijeve koalicije, SDP-a i Mosta.

Klub zeleno-lijeve koalicije traži da se umjesto Fonda za obnovu osnuje Zavod za obnovu Zagreba i dviju županija kao središnja institucija, te da se ojačaju mehanizmi koji će nadzirati potrošnju, odnosno da se sve informacije o njoj objavljuju u realnom vremenu.

Potpunu transparentnost, odnosno redovito informiranje javnosti o aktivnostima i troškovima obnove, traži i Most, koji predlaže osnivanje posebnog povjerenstva koje bi nadziralo provedbu zakona, a činili bi ga stručnjaci za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, urbanisti, pravnici.

Godišnje izvješće Saboru

Iz kluba vladajućeg HDZ-a predlažu da Vlada podnosi Saboru godišnje izvješće o učincima provedbe zakona o obnovi i to najkasnije do kraja lipnja, za prethodnu kalendarsku godinu.

Usvojit ćemo sve amandmane koji nude određena poboljšanja, rekla je u utorak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na Hrvatskom radiju.

“Svima je u interesu da dođemo do zakona koji će biti sveobuhvatan, konzistentan, pravičan i koji će omogućiti temelje za organiziranu obnovu. Fokus zakona je na stvaranju jasnog okvira kako će se obnavljati zgrade i obiteljske kuće“, kazala je ministrica.

Sabor će u srijedu raspraviti izmjene Zakona o zaštiti od buke kojima se predlažu mjere čiji je cilj spriječiti nastajanje emisije prekomjerne buke, odnosno smanjiti postojeće razine buke na dopuštene razine.

Zaštitu od buke obvezni su provoditi i osigurati tijela državne uprave, županije, gradovi i općine te pravne i fizičke osobe koje obavljaju registrirane djelatnosti.

Zasjedanje uz mjere zaštite od koronavirusa

Raspravit će i zakon o upućivanju radnika u Hrvatsku i prekograničnoj provedbi odluka o novčanoj kazni kojim se želi zaštiti prava, odnosno uvjete rada, upućenih radnika.

Radi se o radnicima koje strani poslodavac uputi da ograničeno vrijeme da rade u Hrvatskoj, koja nije država u kojoj uobičajeno rade.

Nakon što u petak zaključi izvanrednu sjednicu, Sabor će idućeg tjedna, 16. rujna, početi redovno jesensko zasjedanje.

Sabor zasjeda uz stroge mjere zaštite od zaraze koronavirusom, na 41 plus predsjedavajući smanjen je broj zastupnika koji istovremeno mogu biti u Sabornici, obvezni su nositi maske, a omogućit će im se i glasovanje na daljinu.

Komentari