Sabor u četvrtak raspravlja o novom, strožem zakonu o navijačima

Ante Cizmic / CROPIX

Zastupnici Hrvatskog sabora će u četvrtak raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kojim predlagatelj, Vlada, odnosno MUP želi povećati sigurnost na sportskim natjecanjima, a sankcionirat će se i prikrivanje identiteta i alkoholiziranost.

Prijedlogom zakona predlaže se propisati da prekršaj čini i osoba koja dolazi na sportsko natjecanje pod utjecajem droga. Također, osoba koja na sportsko natjecanje dolazi pod utjecajem alkohola činila bi prekršaj već samim odbijanjem ispitivanja alkoholiziranosti mjernim uređajem, kao i osoba koja bi odbila podvrgnuti se ispitivanju prisutnosti droga u organizmu.

Sladoljev: U Hrvatskoj postoji agenda da neki mogu reći sve, a neki ne smiju ništa



Tako će se prevladati pravna praznina koja onemogućava postupanje policije prema osobi koja je pod vidnim utjecajem droga ili alkohola, a negira takvo stanje i odbija se podvrgnuti spomenutom ispitivanjima, drže predlagatelji. Također, zakonskim prijedlogom u prekršaju bi bila osoba koja s očitom namjerom da ide na sportsko natjecanje kod sebe ima predmete namijenjene za prikrivanje identiteta.

Sladoljev: Zakon o navijačima licemjeran i nepravedan

Nadalje, zakonskim prijedlogom utvrđuje se prekršajem i pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše ili druge osobe te oštećenja ili uništenja dijelova sportskog objekta kada je nastupila mala šteta, stoji u obrazloženju prijedloga zakonskih izmjena.

Sjednica započinje u 9,30 sati raspravom o prijedlogu zakona o privatnoj zaštiti.

Komentari