SABOR SMJENIO BAČIĆA Za v.d. HRT-a imenovan Renato Kunić

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Nedavno uhićenog Kazimira Bačića, s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a smjenio je Hrvatski sabor. Za vršitelja dužnosti imenovan je Renato Kunić, ravnatelj Programa HRT-a. 

Za Bačićevo razrješenje glasalo je 116 zastupnika, dvoje je bilo protiv, a za Kunićevo imenovanje 77 je bilo za, dvoje suzdržanih i 42 protiv.

Podsjetimo, Bačić je uhićen u nedavnoj antikorupcijskoj akciji policije i Uskoka, a na teret mu se stavlja kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Zbog narušavanja ugleda kuće, Nadzorni odbor HRT-a odlučio je pokrenuti postupak njegova razrješenja.



Bačić više ne može predstavljati i zastupati HRT

Uvažavajući presumpciju nevinosti, Nadzorni odbor ipak smatra da, u okolnostima kada se protiv Bačića vodi istraga zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela, on više ne može vjerodostojno obavljati svoju dužnost, odnosno predstavljati i zastupati HRT.

Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50 tisuća eura mita za posredovanje u projektu Vrtovi svjetla. USKOK sumnja da je za svoju ulogu kao nagradu, dobio stan vrijedan više od milijun kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Arsen Bauk iz SDP-a je uputio poziv novom v.d. HRT-a Renatu Kuniću da u ime HRT-a povuče tužbe koje je podnio Bačić protiv novinara te kuće, zbog navodnog narušavanja njena ugleda, ali Sabor to nije prihvatio.

“Jedna od Bačićevih ostavština su tužbe, radi se o klasičnom iživljavanju nad novinarima, gušenju kritike”, rekao je Bauk.

Dodao je kako bi prihvaćanje zaključka koji je predložio bila kap u moru da se pomaknemo na bolje.

“Nadam se da će se kolega Bauk osvrnuti i na situaciju kad je SDP-ov glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u jednom danu smijenio 42 osobe”, istaknuo je HDZ-ov Željko Reiner.

Inače, zastupnicu su prihvatili Izvješće predsjednika vlade Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća održanim u prvoj polovini ove godine.

Komentari