Sabor razmatra ukidanje obveznog članstva HOK-u i prijedlog zakona o kaznenom progonu spolnog uznemiravanja

Sabor će u četvrtak razmatrati tri zakonska prijedloga, Vladin o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi te dva oporbena, Mostov da se ukinu obvezne članarine u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i SDP-ov da se kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoni po službenoj dužnosti.

Izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom proširuje se obuhvat nadziranih proizvoda, pa se uz hranu i prehrambene proizvode obuhvaćaju i primarni neprerađeni poljoprivredni proizvodi.

Osim toga, proširuje se i obuhvat adresata na koje se primjenjuju nepoštene trgovačke prakse spuštanjem praga ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda i primitaka na 15 milijuna kuna. Također se dopuštaju nenajavljene kontrole i osiguravaju mehanizmi zaštite identiteta prijavitelja nepoštenih praksi s ciljem zaštite od odmazde.

Dva oporbena prijedloga 

Zastupnici će raspravljati i o SDP-ovu prijedlogu izmjena Kaznenog zakona kojim predlažu da se kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoni po službenoj dužnosti umjesto po prijavi u roku od tri mjeseca.



I dok predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručuje da tim izmjenama žele prijeći s riječi na djela i osigurati da počinitelji budu kažnjeni, u HDZ-u ističu da taj prijedlog nije cjelovit i najavljuju za drugi kvartal cjelovite izmjene kojima bi se oštrije sankcioniralo spolno uznemiravanje.

Za kraj radnog dana predviđena je rasprava o Mostovu prijedlogu izmjenama Zakona o obrtu kojim predlažu ukidanje obveznih članarina u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Kao i kod ranijeg prijedloga za Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), Klub HDZ-a i ovaj prijedlog Mosta ocjenjuje neozbiljnim i najavljuje da će u dogovoru s koalicijskim partnerima zaključkom zadužiti Vladu da najkasnije do 15. srpnja dostave Saboru prijedlog reforme HOK-a.

Komentari