Sabor prihvatio godišnje izvješće Vlade, odbio interpelaciju o vjetroparku Krš-Pađane

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova prihvatio Godišnje izvješće Vlade, a premijer Andrej Plenković pritom je ocijenio kako je aktualna godina po mnogo čemu posebna, te poručio kako će mjeseci pred nama biti teški i puni novih izazova.

Premijer je pritom izrazio uvjerenje da ćemo zajedno uspješno prebroditi sve poteškoće, kako bi Hrvatska, ostala što sigurnija zemlja.

Pozvao je na odgovornost, požrtvovnost i solidarnost.

“Ovo je vrijeme odgovornosti svakog od nas, jer bi neodgovornost bila pogubna, ovo je vrijeme požrtvovnosti svakog od nas, jer čuvajući jedni druge pridonosimo zajedničkom uspjehu, ovo je vrijeme solidarnosti cijele nacije, jer nam umjesto štetnih podjela treba jedinstvo”, naglasio je.



Plenković je najavio da će Vlada nastaviti osiguravati spremnost javnozdravstvenog sustava u borbi protiv pandemije i svu potrebnu opremu kako bi se sačuvali ljudski životi, zdravlje građana i gospodarstvo, te istodobno raditi na dostupnosti, kvaliteti i učinkovitosti zdravstvene zaštite i modernizaciji zdravstvenog sustava.

Osnovnim smjerovima djelovanja u idućih godinu dana označio je smanjivanje neizvjesnosti i jačanje sigurnosti – zdravstvene, društvene i gospodarske.

Najvažnijim područjima dugoročnog djelovanja istaknuo je poticanje demografske revitalizacije države, smanjivanje iseljavanja gospodarskom i poreznom politikom, ravnomjeran regionalni razvoj i jednake prilike za sve građane, modernizaciju željeznica, cesta, bolnica, škola i vrtića.

Najavio je povećano ulaganje u poljoprivredu te jačanje hrvatskog sela, smanjenje energetske ovisnosti o uvozu, osiguranje dostupnije, čišće i jeftinije energije.

Najavio je i nastavak povećanog ulaganja u obrazovanje, poboljšanje kvalitete obrazovnog sustava, jačanje digitalizacije u obrazovanju i općenito veće ulaganje u digitalizaciju.

Premijer je naglasak stavio i na promicanje tolerantnijeg ozračja u društvu, ali i na suzbijanje govora mržnje te lažnih vijesti koje potiču diskriminaciju, nesnošljivost, radikalizaciju i nasilje.

Opetovao je snažnu podršku borbi protiv korupcije. Nema nedodirljivih, a kad je riječ o kaznenim djelima povezanim s korupcijom, ne zanima nas ni stranačka pripadnost, ni ime i prezime, ni obnašana dužnost, i to ne smije biti prepreka ni DORH-u ni policiji, poručio je.

Većinom glasova, sa 78 glasova ‘za’, Sabor je prihvatio i premijerova Izvješća o sastancima Europskog vijeća u listopadu u Bruxellesu.

Odbijena interpelacija o vjetroparku Krš-Pađene

Sabor je u srijedu odbio Interpelaciju o radu Vlade vezano za vjetropark Krš-Pađene koju je predložio Domovinski pokret uz potporu 20 oporbenih zastupnika tražeći od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz taj projekt.

Protiv Interpelacije glasovalo je 76 zastupnika, za je bilo 51, a suzdržanih dva.

Pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali, iz DP-a su ustvrdili da će hrvatski potrošači u 14 godina isplatiti 2,2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Kao razlog tolike cijene naveli su “besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a”.

Projekt Krš Pađene, koji je 2003. pokrenuo austrijski investitor, 2012. preuzelo je energetsko društvo C.E.M.P. d.o.o. Na realizaciji tog projekta radile su institucije i nadležna ministarstva u vrijeme više vlada.

Resorni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u jučerašnjoj raspravi isticao je da su sva postupanja Ministarstva bila u skladu sa zakonom i da su donesena nakon prethodne konzultacije s DORH-om, te da su ona pravomoćno potvrđena na sudu.

Davor Dretar (DP) sramotnim je ocijenio ponašanje vladajućih ocijenivši odbijanje interpelacije nastavkom skrivanja korupcije.

Branko Bačić (HDZ) s indignacijom je odbacio optužbe oporbe o koruptivnim aktivnostima Vlade u projektu Krš-Pađene.

Sabor je u srijedu donio i Zakon o upućivanju radnika u Republiku Hrvatsku i prekograničnoj provedbi odluka o novčanoj kazni kojim se izjednačavaju uvjeti i prava upućenih radnika s onima domaćih radnika.

U drugo saborsko čitanje uputio je dva financijska zakonska prijedloga, o sustavu osiguranja depozita te o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija.

Komentari