Oporba upozorava da će svaka treća obitelj će biti pod ovrhom, iz kluba HDZ-a optimistični u vezi Ovršnog zakona

Foto: Screenshot

SDP-ova zastupnica Barbara Antolić Vupora upozorila je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako 18. listopada istječe moratorij na provedbu ovršnih postupaka što će mnoge građane u predstojećim zimskim mjesecima dovesti u velike probleme.

“Prema podacima Fine u pripremi je više stotina tisuća ovrha, odnosno u prosjeku će svaka treća obitelji biti pod ovrhom”, rekla je Antolić Vupora u ime SDP-ova Kluba tijekom stanke za slobodne govore.

Naglasila je kako bi novim ovršnim zakonom trebalo osigurati da se ne obračunavaju kamate kada premaše glavnicu što je čest slučaj, nego da treba utvrditi maksimalna iznos kamate u odnosu na glavnicu. Upozorila je i na previsoke odvjetničke i javnobilježničke tarife i troškove Fine na koje se još obračunava PDV.

Krunoslav Katičić (klub HDZ-a) uvjeren je da će izmjene i dopune Ovršnog zakona biti na dobrobit građana i vladavine prava. Rekao je i kako se broj ovrha smanjuje navodeći kako ih je ove godine 170.000, a lani ih je bilo gotovo dvostruko više – 320.000.



Matula: Progon Zovka se očito nastavlja

Vili Matula (Klub zeleno-lijevog bloka) rekao je kako je neslužbeno doznao da je HRT zatražio reviziju postupka nakon odluke riječkog Županijskog suda koji je odbio HRT-ovu žalbu na presudu o nezakonitom otkazu novinaru Hrvoju Zovku, te naložio da ga se mora vratiti na posao uz plaćanje troškova sa zateznom kamatom. Zovko je dobio pravomoćnu presudu da nije kriv, no progon se očito nastavlja, ustvrdio je Matula podsjetivši kako je Zovko dobio otkaz nakon sukoba s urednicom Informativnog programa HRT-a Katarinom Perišom Čakarun zbog cenzure i izbora tema na HRT4. Matula je ocijenio kako se radi o pritisku na novinarske slobode na javnoj televiziji, ali i na novinare u Hrvatskoj ustvrdivši kako se neodgovorno troši novac HRT pretplatnika.

Marin Miletić (Klub Mosta nezavisnih lista) ustvrdio je kako je su dubioze u riječkom gradskom proračunu punom veće nego što to prikazuje gradonačelnik Vojko Obersnel te da su prihodi fiktivno uvećani za 95 milijuna kuna. Za pad od 47 milijuna kuna prihoda Obersnel krivi HDZ i Vladu, a SDP na tom području vedri i oblači već 30 godina, tvrdi Miletić. Upozorio je i na težak položaj ugostitelja na istarskom i riječkom području koji traže pomoć, jer neće moći dočekati iduću sezonu te im prijeti 20.000 otkaza.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) upitao je tko će snositi odgovornost za krive procjene koje su se dogodile u proteklom razdoblju vezano uz koronavirus u Hrvatskoj. Pokazao je slike premijera Andreja Plenkovića koji se rukuje, a preporuča građanima da to ne čine, ustvrdivši kako zbog takvog ponašanja građani gube povjerenja u političare i ne izlaze na izbore.

Komentari